Gekraakte chatberichten leidden tot ontmanteling drugslabs Grootegast en Kootstertille

Het drugslab in Kootstertille waar crystal meth werd gemaakt
Het drugslab in Kootstertille waar crystal meth werd gemaakt © Politie.nl
Onderschepte berichten van beveiligde chatdienst Sky ECC hebben eerder dit jaar geleid tot het oprollen van twee drugslabs waar crystal meth gemaakt werd. Een in Kootstertille, waar een 36-jarige inwoner van Grootegast bij betrokken was. In een loods in zijn woonplaats, is vervolgens een oud lab ontdekt.
De verdachten moesten dinsdagochtend voor de rechtbank verschijnen in een niet-inhoudelijke zitting. De eigenaar van de loods in Grootegast was niet aanwezig: hij zit niet meer vast. Ze worden allen verdacht van het bereiden van de zwaar verslavende drug crystal meth.
De twee verdachten die nog wel vastzaten, een Chinees en een Mexicaan, komen op vrije voeten. Zij zijn respectievelijke de initiator en kok van het lab geweest volgens het Openbaar Ministerie. Omdat er nog geen zicht is op een inhoudelijke behandeling van de zaak, mogen ze hun zitting in vrijheid afwachten.

Bijna 200 kilo drugs aangetroffen

Afgelopen februari werden twee mannen aangehouden in een loods in Kootstertille. Op dat moment was het lab in werking. De politie trof 94 kilo crystal meth aan en 90 liter grondstoffen voor de drug.
Later werden nog zes anderen aangehouden, waaronder de 36-jarige man uit Grootegast. Hij wordt gezien als huurder of eigenaar van de loodsen in Kootstertille en Grootegast, waar de laboratoria in ontdekt zijn. De andere verdachten waren volgens het OM chauffeur en manusje van alles.

Gekraakte chatberichten

Door de onderschepte berichten kwam de politie via Kootstertille uit in Grootegast. Afgelopen voorjaar heeft de politie succesvol weten te infiltreren in berichtendienst Sky ECC en zo 80 miljoen berichten gelezen. Op basis van die chats zijn toen landelijk 75 huiszoekingen gedaan en 30 mensen aangehouden. De versleutelde berichten gingen vooral over de Nederlandse drugsindustrie.

Crystal meth vooral gebruikt op seksfeesten

Het lab in Grootegast is het tweede crystal methlab in de provincie. Vorig jaar oktober ontmantelde de politie een lab in Lucaswolde. Ook daar waren Chinezen bij betrokken: zij bereidden toen de drugs.
Het zwaar verslavende crystal meth wordt in Nederland amper gebruikt. Volgens Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) komt het middel in de wereld van seksfeesten sporadisch voor. De dure drug is vooral bedoeld voor de export.