In Lutjegast worden 48.000 leghennen geruimd

Mannen in beschermende pakken op het erf van Marcel Braaksma in Lutjegast
Mannen in beschermende pakken op het erf van Marcel Braaksma in Lutjegast © Noordernieuws
Het is dinsdag een drukte van belang op het erf van pluimveehouder Marcel Braaksma in Lutjegast. Ongeveer dertig in gele pakken gestoken mensen zijn daar bezig met een macabere klus: het opruimen van 48.000 leghennen.
De kippen moeten worden geruimd nadat eerder deze week werd vastgesteld dat er vogelgriep heerst in het bedrijf aan de Westerhornerweg. Waarschijnlijk gaat om een zeer besmettelijke variant.

CO2

Gisteren werd er met een tankwagen aangevoerde CO2 in de afgeplakte stallen geperst. Die CO2 verdrong de zuurstof, waardoor de leghennen bewusteloos raakten en uiteindelijk dood gingen. Vandaag worden de dieren met kruiwagens tegelijk uit de stallen gehaald, en in de bak van een bulldozer gedeponeerd. Die brengt ze vervolgens naar een vrachtwagen, die ze naar een destructiebedrijf van Rendac in Son (Brabant) zal vervoeren.

Pluimveehouder helpt zelf mee

Ook de op het bedrijf aanwezige eieren verdwijnen in de vrachtwagens. Het is de tweede keer dat het pluimveebedrijf van Marcel Braaksma wordt getroffen door vogelgriep. Precies een jaar geleden was dat ook het geval, destijds moesten er ook 48.000 kippen worden geruimd. Net als toen helpt Braaksma zelf mee met het opruimen van de stallen. ‘Dat heb ik nodig om het voor mezelf af te kunnen sluiten’, zei hij daar een jaar geleden over. Op deze dinsdag is de Lutjegaster pluimveehouder te druk om de pers te woord te staan.