FC Groningen boekt miljoen winst over afgelopen jaar: 'Deel op conto van supporters en sponsors'

Ondanks de coronapandemie heeft FC Groningen over het seizoen 2020/2021 zwarte cijfers geschreven. Dat maakt de eredivisieclub woensdag bekend.
‘Dat kun je voor een heel groot gedeelte op het conto van supporters en sponsors schrijven’, verklaart algemeen directeur Wouter Gudde de winst.

Gulle supporters en sponsors

FC Groningen leed over het afgelopen seizoen een berekende schade van 9,2 miljoen euro en hield op voorhand rekening met een verlies van 3,75 miljoen euro. Dit was het geval geweest als alle supporters en sponsoren hun geld hadden teruggevraagd van de club omdat ze vanwege corona niet welkom waren bij wedstrijden. Al met al had er zo’n zes miljoen euro teruggevraagd kunnen worden.
Om mensen daarvan te laten afzien startte FC Groningen de campagne ‘Samen naar de Grote Markt.’ Daarbij deed de club een beroep op alle supporters en sponsoren om zoveel mogelijk af te zien van restitutie. ‘De uitkomst van die campagne heeft onze stoutste dromen overtroffen’, vertelt Gudde. Er werd in totaal afgezien van zo’n 2,8 miljoen euro.
We hebben massale steun gevoeld en zijn dichter bij onze supporters en sponsors gekomen
Wouter Gudde - Algemeen directeur FC Groningen
Daardoor werd het dreigende verlies van 3,75 miljoen euro omgebogen naar een winst van zo’n één miljoen euro. Het eigen vermogen van FC Groningen is hierdoor eveneens gestegen van zes ton naar 1,6 miljoen euro.
‘Covid heeft ons een hele moeilijke periode bezorgd, maar we hebben massale steun gevoeld en zijn dichter bij onze supporters en sponsors gekomen. Dat zien we terug in het nieuwe jaar omdat we meer seizoenkaarten hebben verkocht dan voor corona’, concludeert Gudde.

Gekke tijd

‘Hetzelfde geldt voor de sponsoring. Dat is fijn om mee te maken, want dat is een hele belangrijke stap die we zetten. Het afgelopen seizoen was een hele gekke tijd, want we moesten zonder publiek spelen. Toch hebben we een mooie winst behaald.’
Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen
Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen © RTV Noord

Hulp van overheid en gemeente

De berekende 9,2 miljoen euro schade bestond uit de gemiste inkomsten door het spelen van wedstrijden zonder publiek, het missen van bijna de gehele horeca-jaaromzet en extra kosten voor de naleving van de coronamaatregelen.
Dit tekort kon grotendeels worden gedekt door de steunmaatregelen van de overheid, het uitstellen van de stadionhuur door de gemeente, lagere wedstrijdkosten en andere maatregelen zoals het inkrimpen van de eigen organisatie. Tevens leverden spelers, staf en de directie van de club salaris in.

Positief transferresultaat

Er werd het afgelopen seizoen een netto-omzet van 17,9 miljoen euro behaald door de Trots van het Noorden, terwijl de bedrijfslasten 17,4 miljoen euro bedroegen, wat leidde tot een positief bedrijfsresultaat van een half miljoen euro.
De club boekte ook een positief transferresultaat van in totaal 1,1 miljoen euro netto. ‘Bruto was dat bijna zes miljoen euro’, vertelt Gudde. ‘Het grootste transferresultaat was dat van Deyovaisio Zeefuik naar Hertha BSC. Dat moesten we wel delen met Ajax omdat hij anders voor een acht ton teruggehaald kon worden.’
Het bedrijfsresultaat van een half miljoen euro, plus het netto transferresultaat van 1,1 miljoen euro, leverde FC Groningen een winst op van één miljoen euro.
Winst is nodig om de voorwaarden te creëren om structureel in de subtop van Nederland te spelen
Wouter Gudde
Het huidige seizoen werkt FC Groningen met een begroting van twintig miljoen euro. Daarin zit een begroot tekort van twee miljoen euro. Dit tekort wordt gedekt uit transfers, met name die van Azor Matusiwa en Gabriel Gudmundsson.

Winst

Als de supporters komend seizoen welkom blijven, boekt de club een behoorlijke winst. ‘Dit is nodig om de voorwaarden te creëren om structureel in de subtop van Nederland te spelen’, zegt Gudde. ‘Dit betekent het verbeteren van onze liquiditeitspositie, het eigen vermogen verder verhogen en het aflossen van schulden die drukken op ons financiële eindresultaat’, besluit de algemeen directeur.