Zorgen bij Muntendammers over nieuw centrumplan: 'Mensen zijn bang om iets kwijt te raken'

Een deel van het centrumgebied dat wordt vernieuwd
Een deel van het centrumgebied dat wordt vernieuwd © Jeroen Willems / RTV Noord
In een bomvol dorpshuis werd woensdagavond gesproken over een nieuw centrumplan voor Muntendam. Veel sprekers toonden zich fel tegenstander van de voorlopige plannen voor het gebied rondom het voormalige gemeentehuis en dorpshuis De Menterne.
Meest gehoorde klacht gaat over het samenbrengen van basisscholen De Parel en Menterhorn in een nieuw multifunctioneel gebouw op de plek van het huidige dorpshuis. 'Dat kan helemaal niet. Die verkeersafwikkeling wordt verschrikkelijk. Dat wordt een verkeersinfarct. De scholen moeten op de plek van voormalig sportcentrum Ruitershorn', aldus een van de insprekers.

'Verenigingen krijgen een opdonder'

Bij veel verenigingen die gebruik maken van het dorpshuis, leeft de angst dat er straks in het nieuwe gebouw veel minder ruimte beschikbaar is omdat het wordt gedeeld met twee scholen. 'De verenigingen krijgen een opdonder als dit doorgaat', aldus de secretaris van de bridgevereniging.
In het nieuwe plan is ook aandacht voor woningbouw, maar moet er nou juist voor jongeren of ouderen gebouwd worden? Beide doelgroepen maken zich zorgen, want al wordt er straks voor hun gebouwd, is het dan wel betaalbaar? 'Woningcorporatie Het Groninger Huis heeft al aangegeven daar niet te willen bouwen. Dan gaat dus een of andere belegger dat doen en kan ik het straks niet betalen', aldus een inspreker.

Begin van een plan

Wethouder José van Schie is blij met de grote opkomst en zegt met de input aan de gang te gaan. 'Doel van ons vanavond was ook om op te halen wat er leeft en wat mensen ons mee willen geven. Dit is het begin van een plan. Eigenlijk is er nog geen plan', aldus Van Schie.
Bij veel bewoners zit er ook oud zeer. Bovendien voelen ze zich gepasseerd door het gemeentebestuur. Ze hebben het idee dat er alleen maar oog is voor Hoogezand en dat Muntendam altijd op het tweede plan komt. 'Dat snap ik ook en daar heb ik ook begrip voor. Wij hadden ook graag eerder dit plan met de inwoners besproken maar corona heeft dit wel bemoeilijkt. Dat vinden wij ook erg jammer', zegt Van Schie.
Inwoners praten na over het centrumplan in het dorpshuis
Inwoners praten na over het centrumplan in het dorpshuis © Jeroen Willems / RTV Noord

Jongeren milder over de plannen

De aanwezig jongeren in de zaal zijn milder gestemd over het plan van de gemeente. 'Het voorliggende plan is met de scholen besproken en die zien wel meerwaarde in het samengaan op die plek. Bovendien willen mensen graag een bruisend centrum. Dus ja, je moet wat', aldus een van de aanwezig jongeren.
'Ik vind het op zich niet verkeerd dat de gemeente een heleboel geld wil investeren om hier een mooi nieuw gebouw neer te zetten. Ik heb er wel vertrouwen in dat er wel gekeken wordt dat alle groepen genoeg bediend worden', aldus een jonge vrouw.

'De noodzaak is wel duidelijk'

Voorzitter Gosse Huizenga van de Dorpsraad Muntendam sprak eerder al met de scholen en de gemeente over de plannen. Hij had de kritiek op de plannen al verwacht. Toch hoopt hij dat alle bewoners meerwaarde zien in het plan.
'De noodzaak dat er op die plek iets moet gebeuren is overduidelijk . Die gebouwen zijn echt aan vervanging toe en een lege vlakte op die plek, als entree van het dorp, wil je ook niet', aldus Huizenga.
Huizenga benadrukt dat alle wensen worden meegenomen en dat deze inloopavond er ook voor is om die wensen nogmaals kenbaar te maken. 'Inwoners zijn bang om iets kwijt te raken, maar dat hoeft helemaal niet. Wij hebben ook als voorwaarde gesteld dat alle gebruikers hun plekje moeten kunnen houden in de Menterne', zegt Huizenga.
Ook wat betreft de woningbouw verwacht Huizenga dat er met alle wensen rekening wordt gehouden. 'Er is in het dorp behoefte aan levensbestendige woningen, maar ook aan plekken voor de jeugd om zo wat doorstroming in het dorp te creëren.'
Personeel

Beheerders Harma en Harry Haan maken zich ook zorgen over de plannen. Al twintig jaar beheren ze het dorpshuis en zijn ze uitbater van de kantine.

'Wij vinden het dus heel jammer dat we te horen kregen dat het afgebroken wordt en dat er iets voor terugkomt met een kleine keuken. Wij doen hier paasbrunches en kerstdiners voor 150 man in het dorp. Dat kan dus niet met een kleine keuken.

En wat ze met ons willen, weten ze dus niet. Wij worden heel erg in het ongewisse gelaten', aldus Harma Haan.