Gokverslaafde medewerker Eurosonic Noorderslag verduisterde drie ton: 'Verbijsterd zijn we'

Een medewerker van Eurosonic Noorderslag tijdens een eerder opgenomen concert
Een medewerker van Eurosonic Noorderslag tijdens een eerder opgenomen concert © ANP
Een voormalig financieel medewerker van Eurosonic Noorderslag (ESNS) heeft 335.000 euro verduisterd om zijn gokverslaving te bekostigen. Het festival heeft aangifte gedaan. De medewerker heeft bekend en is ontslagen. Volgens de organisatie is het komende festival in januari niet in gevaar door de fraude.
De verduistering kwam afgelopen zomer aan het licht na een melding van de bank over dubieuze transacties, meldt ESNS op zijn website. Intern onderzoek wees uit dat de medewerker op verschillende manieren had gefraudeerd.

Geld ging naar goksites

Zo sluisde hij relatief kleine bedragen door naar goksites, maakte hij geld over naar door hemzelf beheerde rekeningen en nam hij beltegoeden op. Daarbij verhulde hij de werkelijke aard van de transacties, bijvoorbeeld door de tenaamstellingen in bankoverschrijvingen aan te passen zodat die legitiem leken.
Ook deed de man zogenaamd terugbetalingen aan fictieve klanten nadat het festival begin dit jaar door corona was omgezet in een online-evenement. Met het geld bekostigde hij zijn gokverslaving. De fraude begon klein in november 2019, het meeste geld werd in de laatste maanden tot juli 2021 ontvreemd.
Hij kwam direct met een bekentenis
Dago Houben - directeur ESNS

Niet aan de haak

‘Verbijsterd zijn we’, zegt Dago Houben, directeur van ESNS, over de fraude. Eind juni kreeg hij een telefoontje van de bank. ‘Ze vroegen me om een paar betalingen uit te zoeken, omdat ze dachten dat die mogelijk niet in de haak waren.’ Het vermoeden van de bank bleek juist. ‘De dag erna hebben we de bewuste persoon geconfronteerd met wat we ontdekt hadden en hij kwam toen direct met een bekentenis.’
Wat Houben op dat moment nog niet wist, was dat nog maar een klein deel van de fraude was ontdekt. ‘We bleken op het moment van het ontslag nog maar het topje van de ijsberg te hebben gezien. In het begin van het verhaal ging het om enkele tienduizenden euro’s. Daar waren we op zich al door verbijsterd, maar de weken erna bleek dat het om 335.000 euro ging.’
Zijn familie staat garant voor het bedrag
Dago Houben - directeur ESNS

Fraudeur heeft bekend

De fraudeur heeft bekend en met hem is een betalingsregeling overeenkomen voor het hele bedrag. Op korte termijn zou al ongeveer de helft van de 335.000 euro teruggestort worden. Hoe krijgt hij zo snel dat bedrag bij elkaar? ‘Deze man is ziek, gokverslaafd maar ook letterlijk, fysiek ziek. Dat is sneu voor hem, maar ook heel sneu voor zijn directe omgeving. Zijn familie staat nu garant voor het bedrag.’
De man is na zijn ontslag direct in behandeling gegaan voor zijn verslaving.
Vanwege de terugbetalingsregeling verwacht de organisatie van ESNS dat de fraude geen blijvende impact heeft op de omvang en kwaliteit van het festival en de bijhorende conferentie, zowel voor de editie van 2022 als voor de jaren daarna. 'We zijn een gezond bedrijf en hebben een goeie weerstandsreserve opgebouwd om calamiteiten op te kunnen vangen.’

Interne betaalprocessen onderzocht

Na de ontdekking zijn interne betaalprocessen bij de festivalorganisatie tegen het licht gehouden en opnieuw vastgesteld. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is geïnformeerd over de fraude, evenals andere subsidieverleners.
De aangifte tegen de man past volgens ESNS 'bij de omvang van de fraude en de publieke functie' van de organisatie. Bij de aangifte is vermeld dat de medewerker de fraude heeft erkend en de schade wil gaan terugbetalen.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van de directeur van het muziekevenement.