Staakstraat keert terug: honderden metaalmedewerkers voeren maandag actie

Werknemers van bedrijven in de metaal- en technieksector beginnen maandag aan een staking die 24 uur duurt. Onze provincie en Zuid-Holland trappen de regionale stakingen af.
Vakbond FNV kondigde onlangs al aan dat er weer gestaakt zou gaan worden in de metaal. Ze willen een hele reeks van stakingen opzetten om werkgevers te dwingen in te stemmen met hun eisen voor een nieuwe cao.
In Groningen doen naar verwachting zeker vijfhonderd mensen mee met de staking. Technici, installateurs en monteurs van onder andere Eekels Techology, Ziegler Brandweertechniek, Spie en Equans zullen het werk neerleggen.
'We gaan opnieuw een staakstraat inrichten in Zuidbroek, bij Eurohallen', zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper. 'We kijken natuurlijk nog wel even naar de persconferentie van vrijdag, wat allemaal wel en niet kan.' In maart dit jaar werd op diezelfde plek ook al gestaakt, toen een cao-akkoord uitbleef.
Dit pikken onze leden niet
Jacqie van Stigt - bestuurder FNV

'Actiebereidheid hoog'

De afgelopen weken hebben we in het gehele land poortacties bij tal van bedrijven georganiseerd en daar bleek dat de actiebereidheid hoog is', zegt FNV-bestuurder Jacqie van Stigt tegen het ANP. Ze wijst erop dat de werkgevers maar weinig extra loon bieden en 'tal van verslechteringen op veel terreinen'. 'En dat terwijl de sector het economisch tij weer goed mee heeft en de sector ook schreeuwt om goede vakmensen erbij. Dit pikken onze leden niet.'

Ultimatum afgewezen

Eerder was er al een ultimatum aan de werkgevers gesteld, maar dat werd afgewezen. De standpunten over onder meer het loon en een regeling voor zware beroepen liepen te ver uiteen. Volgens de bond zullen de stakers bij de acties de coronaregels naleven.
Hoofdonderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die namens de werkgevers onderhandelt, betreurt het dat er stakingen zijn aangekondigd. Hij roept de vakbonden op om weer aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.
Er vallen bijna 320.000 mensen onder de cao Metaal & Techniek, die geldt voor medewerkers van bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de carrosseriebouw en goud- en zilversmeden. Dat zijn bij elkaar ongeveer 28.000 bedrijven. Eerder dit jaar was er al een maandenlange stakingsgolf door personeel bij grotere metaal- en technologiebedrijven, die onder de cao Metalektro vallen. Vakbonden en werkgevers in deze sector sloten in juli een akkoord over een nieuwe cao, waar de achterban in september mee instemde.