Vertraagde onderdelen windpark Veenkoloniën geleverd, turbines draaien binnenkort weer

De doorsnede van een van de mindmolens
De doorsnede van een van de mindmolens © Janet Oortwijn/RTV Noord
Windmolenbouwer Nordex heeft de eerste serie vervangende onderdelen ontvangen voor de 45 windturbines in de Drentse Veenkoloniën. Dat heeft de directie van het windpark bekendgemaakt.
De levering van bepaalde onderdelen die na technische problemen vervangen moesten worden, was vertraagd.
Om welke onderdelen het gaat, willen zowel fabrikant Nordex als de directie van het windpark niet zeggen. Het monteren van de onderdelen die vervangen moeten worden, is gestart. De eerste windmolens kunnen daardoor inmiddels weer draaien. De directie van het windpark verwacht dat het twee tot drie maanden duurt voordat alle windmolens operationeel zijn.
Het windpark, met 45 windturbines van pakweg Nieuwediep tot aan Valthermond, was in juni helemaal klaar. Sindsdien zit het in de fase van testen en inbedrijfstelling. Na deze fase wordt het park opgeleverd aan de directie van Drentse Monden en Oostermoer. Een exacte datum is er nog niet.

Problemen

Eind augustus kwamen er verschillende problemen naar boven. Nordex spreekt van een fout bij de montage van kabels en in de systemen die ervoor moeten zorgen dat de elektromagnetische straling geminimaliseerd wordt. Uit voorzorg zijn de windturbines stilgezet. Bronnen meldden aan RTV Drenthe dat er een kabel doorgebrand was.
Het oplossen van de problemen waar Nordex tegen aanliep, vereiste dus deze nieuwe onderdelen. Hierdoor is de oplevering van het windpark met bijna een halfjaar vertraagd. Nordex wil geen uitspraken doen over de financiële gevolgen ervan. Het bedrijf hoopt - net als de directie van het windpark - dat het windpark voor het eind van het jaar opgeleverd kan worden.