Nieuwe windparken leveren Eemsdelta elk jaar 750.000 euro op

De zuidelijke molens van windpark Geefsweer
De zuidelijke molens van windpark Geefsweer © Egbert Minnema
De nieuwe windparken Geefsweer en Oosterhorn zorgen voor een flinke meevaller voor de gemeente Eemsdelta. De parken leveren 750.000 euro per jaar op voor de gemeentekas.
Het gaat om de onroerendezaakbelasting (ozb) dat de eigenaren moeten betalen aan de gemeente.

'Alle inwoners profiteren'

Windpark Geefsweer is vorig jaar gebouwd en bestaat uit veertien turbines. De molens staan ten noorden van Wagenborgen. Windpark Oosterhorn is afgelopen jaar gebouwd en bestaat uit achttien turbines. Alle nieuwe molens hebben een tiphoogte van ruim tweehonderd meter.
'Dankzij het geld hoeft de ozb voor woningeigenaren niet met 2,5 procent verhoogd te worden', zegt wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) tijdens de begrotingsvergadering woensdag. 'Daarmee zorgen we ervoor dat alle inwoners ervan profiteren.'

Bezuiniging terugdraaien

De raad wil daarnaast kijken of de bezuiniging op dorpsbudgetten (deels) teruggedraaid kan worden. Een oproep hiervoor van coalitiepartij VVD krijgt unanieme steun. Het geld is bedoeld om dorpshuizen en activiteiten in dorpen en wijken te betalen. De gemeente was van plan om hier een ton per jaar op te korten.
Meisjes en vrouwen schamen zich al dat ze zo arm zijn
Anneke Knip - GroenLinks

Gratis menstruatieproducten

Ook wil de gemeente Eemsdelta kijken of vrouwen die in de armoede zitten gratis tampons en maandverband kunnen krijgen. Dat voorstel komt van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. Alle partijen stemmen voor.
Op dit moment worden tampons en maandverband al verstrekt via de voedselbank, maar dat is volgens fractievoorzitter Anneke Knip (GroenLinks) niet handig: 'Het is dubbele schaamte. Je bent arm en hebt moeite om rond te komen. Dan moet je ook nog vragen om een pakje maandverband.'
De gemeente gaat nu kijken wat de juiste manier is om vrouwen in armoede gratis tampons en maandverband te geven.
Ook gaat de gemeente kijken op welke manier het huishoudens kan helpen om de energierekening naar beneden te krijgen, nu de prijzen voor gas en elektriciteit flink zijn gestegen.

Meer 'smileyborden'

Eemsdelta gaat daarnaast meer borden ophangen die de snelheid van automobilisten aangeven. Dat moet de verkeersveiligheid ten goede komen. Automobilisten krijgen een lachende smiley als ze zich aan de snelheid houden. Als ze te hard rijden, krijgen ze een boze smiley.
'Op sommige plekken binnen de bebouwde kom wordt te hard gereden', zegt fractievoorzitter Nick Boersma (Lokaal Belang Eemsdelta). 'Dat wordt als zeer onveilig ervaren. Dat horen we iedere keer als we met inwoners praten'.
Op initiatief van zijn partij en de VVD gaat de gemeente kijken of er in 2023 meer van dit soort borden kunnen komen. De raad nam een voorstel hiervoor vrijwel unaniem aan.
Wethouder Hans Ronde (VVD) hoopt ze zelfs eerder te kunnen plaatsen: 'Op dit moment hangen er 34 borden in de voormalige gemeente Loppersum en vier in Delfzijl en Appingedam. Die vier gaan we sowieso vervangen en ik wil proberen of we er volgend jaar al extra bij kunnen doen'.

Spaarpalen

Coalitiepartij ChristenUnie stelt voor om ook zogenoemde spaarpalen aan te schaffen. Als automobilisten zich bij dit soort palen aan de snelheid houden, wordt een klein bedrag gespaard voor de buurt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van nieuwe speeltoestellen.
Het idee krijgt steun van bijna alle partijen, behalve het CDA. Die partij vindt dat de aanschaf van dit soort borden en palen niet door de raad geregeld hoeft te worden. Dat is volgens de christendemocraten een taak voor het college.

Begroting goedgekeurd

De begroting voor 2022 is unaniem goedgekeurd. De gemeente staat er dankzij extra geld van het Rijk voor jeugdzorg, een aantal meevallers en structurele bezuinigingen relatief goed voor. Naar verwachting houdt de gemeente 2,3 miljoen euro over, dat naar de gemeentekas gaat om eventuele tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen.
Financiën-wethouder Menninga waarschuwt wel voor onzekerheid op de lange termijn, als het gemeentefonds op een andere manier wordt verdeeld. Daardoor krijgt Eemsdelta, net als veel andere Groningse gemeentes, mogelijk miljoenen euro's minder.