Coronadruk op ziekenhuizen neemt toe: nog minder gewone operaties

Personeel in een operatiekamer van het ziekenhuis
Personeel in een operatiekamer van het ziekenhuis © RTV Noord
Wie de komende tijd onder het mes zou gaan voor een knie-, heup- of andere operatie , moet er rekening mee houden dat die voorlopig (weer) niet doorgaat. De druk van de zorg voor coronapatiënten neemt dusdanig toe, dat de noordelijke ziekenhuizen hun niet-spoedeisende zorg verder moeten afschalen.
De ziekenhuizen verwachten de komende dagen nog meer bedden voor coronapatiënten nodig te hebben. Operaties en andere behandelingen die niet kunnen wachten, gaan nog wel door maar staan onder druk.

Ongelofelijk vervelend

‘Ik maak me heel erg zorgen, de rek is er echt uit’ zegt Ate van der Zee, voorzitter van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland en bestuursvoorzitter van het UMCG. In principe wordt alle uitstelbare zorg opgeschort. ‘Het zijn behandelingen waar niet direct gezondheidsschade optreedt als je ze niet uitvoert, zoals knie- en heupoperaties. Het is wel vervelend, want dat hebben we vorig jaar ook al uitgesteld. Dus dat is voor patiënten ongelofelijk vervelend.’

Openhartoperaties onder druk

Maar het wordt ook moeilijker om zorg die binnen zes weken moet worden verleend te geven. ‘In onze regio staat dat onder druk. Dat komt doordat we de ic-capaciteit moeten uitbreiden voor covid-patiënten. Dat betekent dat zorg zoals een openhartoperatie, echt onder druk komt te staan.’

Opschalen zoals eerder kan niet meer

En dat terwijl er minder coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen dan bij eerdere pieken in het aantal besmettingen. Het probleem is dat de ziekenhuizen niet meer kunnen opschalen zoals ze eerder deden, legt Van der Zee uit. ‘Als je ziet hoe enorm er is opgeschaald in de eerste golf, dat kun je nu absoluut niet meer voor elkaar krijgen. Dat heeft er mee te maken dat we de gewone zorg voor een deel door willen laten gaan. Maar de belangrijkste oorzaak is dat we eenvoudigweg de mensen er niet meer voor hebben.
‘Zorgmedewerkers lopen al bijna twintig maanden een marathon en hebben nauwelijks tijd om op adem te komen. Want toen covid wat rustiger werd, wilden we graag dat ze inhaalzorg gingen doen. Ze staan continu onder druk en dat zien we in hoge ziektepercentages en versterkte uitstroom. Dat is heel erg zorgwekkend.’

Zonder maatregelen dreigt code zwart

Van der Zee wil dan ook dat er snel maatregelen worden genomen om het aantal besmettingen omlaag te brengen en de vaccinaties omhoog. Bovendien wil hij graag dat er snel wordt begonnen met de ‘boosterprik’. (Een extra prik voor gevaccineerden. red) Als dat niet lukt, dan is het ‘zwarte scenario’ voor de zorg heel dichtbij.
‘Als de huidige maatregelen onvoldoende effect hebben en we nemen geen aanvullende maatregelen denk ik dat we praten over weken tot we daar uitkomen. Dat wordt landelijk afgeroepen en dat betekent dat er voor patiënten die zich melden en opgenomen moeten worden op een intensive care geen plek is. Dan moet je keuzes maken wie je wel en niet behandelt.’
Het OMT adviseert om ‘lockdown-achtige maatregelen’ te nemen. Het zou gaan om een lockdown van twee weken waarin evenementen moeten worden geschrapt, theaters en bioscopen moeten sluiten. Ook moeten de sluitingstijden voor de horeca worden vervroegd en de groepsgrootte kleiner.
Het kabinet overlegt daar vandaag over in het Catshuis en komt vrijdag met een nieuw pakket aan maatregelen.
Aantal coronapatiënten op noordelijke ic's neemt toe
In de negen ziekenhuizen in Noord-Nederland liggen momenteel 127 coronapatiënten. 28 van hen liggen op de ic. Dat zijn er vier meer dan afgelopen dinsdag. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN).
Verdeeld over de drie provincies liggen in de Groningse ziekenhuizen 44 patiënten (9 op de ic). In Friesland zijn dat er 51 (11 op de ic) en in Drenthe 32 (8 op de ic).
Van de 127 patiënten komen er 13 uit andere regio's. Vijf van hen liggen op de ic. De cijfers zijn een momentopname, in dit geval van donderdagochtend 08.30 uur.
Kijk hier het tafelgesprek van Noord Vandaag terug:
Ate van der Zee te gast bij Noord Vandaag over de mogelijke lockdown