Vijf jaar cel geëist tegen Let voor brute woningoverval

De politie bij de woning van de vrouw
De politie bij de woning van de vrouw © Patrick Wind/112Groningen
Voor zijn betrokkenheid bij een gewelddadige woningoverval aan de Groningerweg in de stad Groningen in 2019 is tegen een 30-jarige man uit Letland een celstraf van vijf jaar geëist. De 78-jarige bewoonster werd voor dood achtergelaten. De politie hield uiteindelijk drie Letten en een vrouw uit Duitsland aan voor de brute overval.
De rechtbank veroordeelde in maart twee mannen van 58 en 42 jaar tot een gevangenisstraf van zeven en vijf jaar. De 30-jarige man en een 42-jarige vrouw stonden donderdag terecht, omdat hun zaak destijds was uitgesteld. De zaak tegen de vrouw werd vanwege ziekte opnieuw uitgesteld.

Badend in bloed

Het slachtoffer belde op 13 april 2019 zelf met de hulpdiensten. Ze was badend in het bloed wakker geworden en wist niet meer wat er was gebeurd. De agenten troffen een zwaar toegetakelde vrouw aan. Al snel bleek dat zij die nacht in haar woning was overvallen. Mogelijk sliep ze toen dit gebeurde. De oude vrouw werd met meerdere botbreuken in haar gezicht opgenomen in het ziekenhuis.

Opsporing Verzocht

Tot twee keer toe besteedde het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak. Een anonieme melder had die nacht een grijze BMW met een kenteken uit Letland bij de woning gezien. Hij had twee mannen en een vrouw bij de wagen gezien. Buurtbewoners herinnerden zich ook een auto uit Letland bij de woning van de bejaarde vrouw.
De vier verdachten werden uiteindelijk in Duitsland aangehouden. In de woning van de vrouw lagen goederen die uit de woning in Groningen waren gestolen.