Midden-Groningen over mogelijk meer gaswinning: ’Vriend, dit gaan we niet doen’

Een gaswinningsinstallatie in onze provincie
Een gaswinningsinstallatie in onze provincie © ANP
Raadsleden in Midden-Groningen reageren fel op de brief van demissionair minister Stef Blok (VVD), waarin staat dat er mogelijk toch meer gas wordt gewonnen in Groningen. ‘Vriend, dit gaan we niet doen’, moet de reactie naar Den Haag zijn volgens raadslid Markus Ploeger (Gemeentebelangen).
Ook wethouder José van Schie staat er niet om te springen. Ze voelde zich overvallen door de brief die afgelopen dinsdag naar de Tweede Kamer ging. Diezelfde dag was ze nog op een conferentie met demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De minister heeft geen woord gezegd over de brief die in middag naar de Kamer ging. ‘Als collega wethouder Peter Verschuren ergens is en ik heb een slechtnieuwsbrief, dan geeft Verschuren een winstwaarschuwing af. Ik had het chique gevonden als dat werd gedaan’, zegt Van Schie.
Ik was tamelijk onaangenaam verrast
José van Schie (PvdA) - wethouder Midden-Groningen
De wethouder kwam in plaats daarvan in de middag thuis en zag het nieuws in de media. ‘Ik was toen tamelijk onaangenaam verrast’, zegt Van Schie, die onder andere verantwoordelijk is voor de versterking in Midden-Groningen.

Gasunie onderzoekt of extra gaswinning nodig is

In die brief van demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat staat dat de Gasunie onderzoekt of meer gas gewonnen moet worden uit het Groningenveld. Eén van de redenen: de stikstoffabriek bij Zuidbroek is nog niet klaar.
Die fabriek zou eigenlijk in april buitenlands gas geschikt moeten maken voor het gebruik in Nederland, maar de oplevering is vertraagd. De fabriek draait daardoor op zijn vroegst pas in de zomer.
We moeten vechten tegen nog meer gas uit de bodem
Kees Koning (SP) - raadslid Midden-Groningen
Raadsleden in Midden-Groningen zien extra gaswinning dus niet zitten. De inwoners van Midden-Groningen merken de gevolgen van de gaswinning door bijvoorbeeld de sloop en nieuwbouw van huizen.
‘We moeten vechten tegen nog meer gas uit de bodem’, zegt raadslid Kees Koning (SP). Thea van der Veen (PvdA) vindt dat de lasten niet opnieuw bij Groningen neergelegd moeten worden en Niels Joostens (ChristenUnie) vindt het gek dat de wethouder zich overvallen voelt. Hij wil dat duidelijk wordt gemaakt in Den Haag ‘dat dit geen manier van werken is’.

Wethouder 'Signaal is wel duidelijk'

Wethouder Van Schie benadrukt dat het formele verzoek er nog niet ligt, ‘maar het signaal is wel duidelijk’, zegt ze. ‘Het Rijk moet van goede huize komen om ons te overtuigen dat het echt nodig is.’
Waarschijnlijk weet de Gasunie over enkele maanden of er inderdaad meer gaswinning uit Groningen nodig is.