Akkoord over cao; nieuwe staking UMCG van de baan (update)

Medewerkers staken voor de hoofdingang van de UMCG, eind vorige maand
Medewerkers staken voor de hoofdingang van de UMCG, eind vorige maand © Eva Hulscher/ RTV Noord
Zorgbonden en werkgeversorganisatie NFU zijn het donderdagnacht eens geworden over een nieuwe cao voor werknemers in de universitaire ziekenhuizen (umc's), waaronder het UMCG in Stad.
Dat betekent dat een derde stakingsdag, die voor donderdag 25 november stond gepland, niet doorgaat. De leden van de vakbonden FNV, FBZ, LAD en CNV moeten nog wel instemmen met de nieuwe arbeidsvoorwaarden. NU'91, dat een eerder cao-voorstel al had geaccepteerd, staat ook achter het akkoord.

'Een enorme verbetering'

'Het is een enorme verbetering ten opzichte van het voorstel dat er lag. Een prachtig resultaat', zegt Erna van Sinttruijen, werkzaam als analist in het UMCG en namens vakbond FNV bij de acties in Groningen betrokken.
De onderhandelingen duurden tot in de nacht en zorgden dus voor een doorbraak. 'Tot voor kort werd er helemaal niet over concrete dingen gesproken', stelt Van Sinttruijen.
Maar wat nu als de vakbondsleden alsnog 'nee' zeggen tegen het akkoord? 'Die kans is er altijd. Dan zullen we ons er op beraden of er alsnog acties komen.'

Meer loon en terugdringen werkdruk

In de nieuwe cao komt er structureel meer loon bij en zijn er afspraken gemaakt over het terugdringen van de werkdruk, melden de bonden. Het gaat om minimaal 75 euro bruto per maand extra voor iedere werknemer. Daarnaast wordt het minimumloon per 1 januari 2022 verhoogd naar 14 euro.

Meer rusttijd na nachtdienst

Ook krijgen werknemers een toeslag als roosters binnen 72 uur worden gewijzigd, een betere toelage voor onregelmatige diensten en komt er meer rusttijd na een bereikbaarheidsdienst of na een nachtdienst.

Zondagsdienst tijdens actiedagen

Voor de staking van donderdag de 25ste had een recordaantal van 366 afdelingen van de academische ziekenhuizen zich aangemeld. Minimaal 10.000 zorgmedewerkers zouden gaan actievoeren. Ze wilden net als tijdens de stakingen in september en oktober zogenoemde 'zondagsdiensten' draaien, wat betekent dat ze alleen spoedzorg leveren. Daaronder valt ook de coronazorg. Op 28 september en 26 oktober werd actiegevoerd.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Erna van Sinttruijen