Omwonenden Vriescheloo willen hertenkamp verfraaien

Dierenvriend Gerlinde Meendering bij het hertenkamp in Vriescheloo
Dierenvriend Gerlinde Meendering bij het hertenkamp in Vriescheloo © Martijn Klungel/RTV Noord
Het hertenkamp in Vriescheloo wordt de aankomende periode grondig aangepakt, tenminste als het aan de vrijwilligers ligt. Ze starten deze week een crowdfunding, onder andere om meer verschillende dieren in het hertenkamp onder te brengen.
'Het is al een mooi plekje en we proberen er nog iets mooiers van te maken', zegt Gerlinde Meendering. Zo'n anderhalve maand geleden nam ze het beheer van het hertenkamp over van de gemeente Westerwolde. Samen met drie andere vrijwilligers verzorgt ze de herten en geiten die er op dit moment vertoeven.
Vrijwilliger hertenkamp Vriescheloo: 'Ik kom hier al mijn hele leven'
Dat gaat binnenkort dus veranderen. 'We willen het hertenkamp nieuw leven in blazen', zegt Meendering. 'Dat betekent meer dieren, zoals kippen, schapen en eenden.' Waarom? 'Vroeger liepen hier ook veel meer verschillende dieren. Dat willen we een beetje terughalen', zegt ze.
En daar blijft het niet bij. Ook het gebied rondom het hertenkamp moet flink aangepakt worden. 'We willen een extra voerderrek, informatieborden, een picknicktafel voor de bezoekers en speeltoestellen voor de kinderen', vertelt Meendering.

Gemeente Westerwolde zocht opvolgers

Het hertenkamp was voor de gemeente Westerwolde een zorgenkind, ze wilden er vanaf. Eind 2019 besloot de gemeente om het af te stoten, een bezuinigingsmaatregel. De gemeente moest toen 1,5 miljoen euro bezuinigingen. Met de gedachte: alle kleine beetjes helpen, is toen beklonken om te stoppen met het hertenkamp en 6500 euro per jaar te besparen.
Maar het lukte de gemeente niet om de bezuiniging uit te voeren. Bij Gerlinde ontstaat angst dat het hertenkamp misschien zal verdwijnen. 'Dat mag sowieso niet gebeuren', denkt ze. 'Het hertenkamp gaat mij aan het hart. Ik ben hier vlakbij geboren en kom er al mijn hele leven. De band tussen mij en het hertenkamp is dus groot.'
Archieffoto van Gerlinde Meendering bij het hertenkamp in Vriescheloo
Archieffoto van Gerlinde Meendering bij het hertenkamp in Vriescheloo © Martijn Klungel/RTV Noord
Ze kijkt hoe andere hertenkampen in omliggende gemeenten de zaken regelen. De meesten doen dat via een stichting. Na wat wikken en wegen en overleg met de gemeente, richt Gerlinde een stichting op voor het hertenkamp in Vriescheloo: 'Ik wil me daar heel graag voor inzetten'.
Het hertenkamp is belangrijk voor de leefbaarheid
Gerlinde Meendering
'Het hertenkamp is belangrijk voor de leefbaarheid in de gemeente en kinderen kunnen er in aanraking komen met dieren. Ik heb daar ook hele goede herinneringen aan. De liefde die ik heb voor dieren is misschien wel hier begonnen. Ik wil dat andere kinderen dat ook kunnen beleven', zegt ze.
Met de facelift, die in totaal 3000 euro gaat kosten, hoopt Meendering dat het hertenkamp nog lang blijft bestaan. De crowdfundingsactie begint op woensdag 17 november en loopt via het platform: 'Samen voor je buurt' van de regiobank. Vanaf dan is op de facebookpagina van de stichting te vinden hoe mensen kunnen bijdragen.