Volt doet toch niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen in Groningen

Een campagneteam van Volt in de stad Groningen in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer
Een campagneteam van Volt in de stad Groningen in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer © Volt
Eind augustus sprak de politieke partij Volt nog de verwachting uit twee zetels te halen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Groningen, maart volgend jaar. Het leek een kwestie van het vinden van een goede lijsttrekker. Vandaag meldt de partij af te zien van deelname aan de verkiezingen.
De reden is dat iemand zich heeft teruggetrokken van de kandidatenlijst. Er bleven daardoor vijf kandidaten over en dat vindt de partij te weinig om aan de verkiezingen mee te doen. Over het waarom dat de potentiële kandidaat zich heeft teruggetrokken, doet het bestuur van Volt Groningen geen uitspraken.
‘Het is heel jammer en met veel verdriet hebben we dit besluit genomen’, aldus woordvoerder Abdelaziez Pol van Volt Groningen. ‘We hebben er met veel vrijwilligers hard aan gewerkt, maar een lijst met zes was al aan de krappe kant en vijf vinden we kwalitatief te mager.’

Evenveel mannen als vrouwen

Komende zondag zou tijdens het regionale ledencongres van Volt de lijst definitief bekrachtigd worden. Door het terugtrekken kwam het bestuur voor een voldongen feit te staan en restte niets anders dan nu niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Een van de eisen vanuit de partij is dat de kieslijst uit evenveel vrouwen als mannen moet bestaan. Waarbij non-binaire mensen zowel een mannen- als vrouwenplek kunnen bezetten. Bij een oneven aantal op de kieslijst zou de samenstelling een probleem kunnen zijn, maar volgens Pol was dit niet het geval.
In augustus hadden zeker meer dan tien mensen interesse om politiek actief te zijn voor Volt Groningen. Tijdens een latere sollicitatieprocedure heeft niet iedereen de keuze gemaakt om een plekje op de lijst te krijgen, omdat ze bijvoorbeeld alleen over politieke onderwerpen mee willen denken.

Langzame groei

Pol laat nog weten niet uit het veld te zijn geslagen. ‘Natuurlijk is het een teleurstelling, maar als partij zijn we van mening dat een langzame groei soms beter is om vooruit te komen. We zijn er nog maar net en zullen er tijdens volgende verkiezingen weer helemaal te staan.’
Welke verkiezing het volgende doel van Volt Groningen is, laat Pol in het midden. Vorige maand liet de partij al weten landelijk aan minder gemeenteraadsverkiezingen mee te doen dan gehoopt.