Terug in de tijd tijdens het 100-jarig bestaan van de Willibrordschool in Stadskanaal

De leerlingen van de Willibrordschool in Stadskanaal wachten op de stoomtrein
De leerlingen van de Willibrordschool in Stadskanaal wachten op de stoomtrein © RTV Noord/Jasmijn Wijnbergen
De Willibrordschool in Stadskanaal bestaat honderd jaar. Reden voor de school om alle kinderen mee te nemen in de stoomlocomotief van museumspoorlijn STAR.
Vol spanning verzamelen ruim 200 leerlingen van de Willibrordschool in Stadskanaal zich bij het gebouw van de STAR. Deze vrijdag is de laatste dag van hun feestweek vanwege het 100-jarige bestaan van de school.
'We hebben er voor gekozen om een feestweek van te maken met activiteiten als oudhollandse spelletjes', legt directeur Peter Mutter uit. 'We sluiten af vandaag met een treinrit van Stadskanaal naar Veendam en weer terug. Omdat de school 100 jaar bestaat, wil je ook terug in de tijd met de kinderen. En wij denken dat dit een hele leuke manier is om te doen.'
Een leerling van de Willibrordschool in Stadskanaal bekijkt het uitzicht vanuit de stoomtrein
Een leerling van de Willibrordschool in Stadskanaal bekijkt het uitzicht vanuit de stoomtrein © RTV Noord/Jasmijn Wijnbergen
Terwijl de mist optrekt, staan de ouders de kinderen uit te zwaaien. De stoomlocomotief verschijnt uit de grote stoomwolk. Terwijl de stoommachine goed van zich laat horen, bedekt een aantal kinderen de oren. Maar vooral enthousiasme overheerst. Snel de trein in.
Willibrordschool viert eeuwfeest bij de STAR
Eenmaal in de trein controleert de conducteur de papieren treinkaartjes. 'Maar waarom moeten we deze kaartjes bij ons houden?', vraagt een meisje zich hardop af. 'Dan weet de conducteur dat we hebben betaald', legt de juf uit.
Door lawaai van enthousiaste leerlingen die hun hoofd naar buiten steken om wat van de omgeving op te kunnen vangen, probeert een man de aandacht te krijgen. Het is een goochelaar. De kinderen worden gegrepen door de trucs van de man. Ondertussen vermindert de trein vaart. Station Veendam is al op steenworp afstand.
Zwaaien naar alles en iedereen die je onderweg tegenkomt
Zwaaien naar alles en iedereen die je onderweg tegenkomt © RTV Noord/Jasmijn Wijnbergen
Op het Veendamse station is het tijd voor een pauze. Cakejes en pakjes drinken staan klaar. De kinderen kunnen hun energie kwijt op het station.
Nog een kwartiertje en dan gaat de stoomtrein weer terug naar Stadskanaal. Dan kunnen de leerlingen van de Willibrordschool nog even genieten van het laatste stukje van de feestweek. Volgende week moeten de spellingsboeken gewoon weer opengeslagen worden.