Kabinet: ondernemers mogen gaan kiezen tussen 2G en 3G

Rutte en De Jonge praten over nieuwe maatregelen
Rutte en De Jonge praten over nieuwe maatregelen © ANP
Horecagelegenheden moeten vanaf zaterdag om 20.00 uur de deuren sluiten. Datzelfde geldt voor essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels en drogisterijen. Dat maakte het demissionaire kabinet vrijdag op de persconferentie bekend.
Bezoekers van bijvoorbeeld cafés en restaurants moeten weer verplicht een vaste zitplaats hebben. Ook moeten zij bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs laten zien. De maatregelen gelden in ieder geval de komende drie weken.
Niet-essentiële winkels moeten al om 18.00 uur dicht, net als onder meer kappers en casino's. Het kabinet maakte ook bekend dat alle huisgenoten van een besmette persoon weer verplicht in quarantaine moeten. Dat geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn.

Evenementen tot 18:00 uur

Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. Er mogen hoogstens 1250 personen in een zaal. Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor bioscopen, theaters en concertzalen.
Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet welkom. Verder is alle sport toegestaan.

Maximaal vier mensen thuis ontvangen

Rutte hamerde er verder op om 1,5 meter afstand te houden op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is, geldt een mondkapjesplicht. Mensen mogen thuis nog maximaal vier gasten per dag ontvangen.

Keuze voor 2G en 3G

Het demissionaire kabinet wil ondernemers de keuze geven of zij alleen mensen binnenlaten die beschermd zijn tegen het coronavirus door een vaccinatie of recente besmetting (2G), of ook mensen die door middel van een test laten zien dat zij niet besmet zijn (3G). Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca, en heeft wel gevolgen voor de overige spelregels. Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, gelden verder geen beperkingen. Wanneer ook mensen met een negatieve testuitslag welkom zijn, moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten. Wetgeving op dit vlak is nog in voorbereiding, zegt premier Mark Rutte.

Steun voor ondernemers

Het demissionaire kabinet komt ook ‘op de kortst mogelijk termijn’ met extra steun voor ondernemers die getroffen worden door de aangescherpte coronamaatregelen. Rutte spreekt van ‘een zeer ingrijpend pakket’ dat ‘opnieuw om ondersteuning vraagt voor ondernemers’. Hoe die steun er precies uit komt te zien en hoeveel extra geld ervoor beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

Maximaal 75 mensen in een ruimte op mbo en hoger onderwijs

In het mbo en het hoger onderwijs mogen nog maar 75 personen tegelijkertijd in een ruimte zijn. Dat is volgens het demissionaire kabinet nodig om het aantal besmettingen daar tegen te gaan. Tijdens examens of tentamens mogen er wel meer studenten en docenten in een zaal aanwezig zijn.

Thuiswerken

Werknemers moeten weer veel meer gaan thuiswerken, zegt demissionair premier Mark Rutte. Het advies wordt nu om thuis te werken tenzij het echt niet anders kan. Vorige week adviseerde het kabinet minstens de helft van de werktijd thuis te werken. Volgens Rutte nemen veel mensen de oproep om thuis te werken al ter harte, maar 'het zou beter zijn als nog meer mensen dat zouden doen. Omdat op het werk veel contacten plaatsvinden, en afstand houden op het werk blijkt in de praktijk heel lastig te zijn'. De oproep om thuis te werken tenzij het niet anders kan is 'een oproep aan werknemers maar zeker ook aan werkgevers', aldus Rutte.

'Harde klap'

Het kabinet wil het coronavirus met heel brede maatregelen 'een harde klap' geven, zegt demissionair premier Mark Rutte. Dat is 'een hele vervelende boodschap', erkent hij. Maar 'dat virus zit overal, door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden'. Rutte spreekt van 'hele vervelende en ingrijpende besluiten, besluiten waarover we de laatste dagen intensief en lang hebben gesproken'.
De premier deed een 'hartenkreet', en vroeg Nederlanders 'na te denken over de vraag 'kan ik iets beter doen, welk extra stapje kan ik zetten'. Iedereen die kijkt, kan zijn of haar steentje bijdragen'.

'Coronapas op werk wettelijk mogelijk maken'

Het kabinet kondigde eerder al aan dat het coronatoegangsbewijs ook verplicht wordt voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. Daarnaast wil het kabinet het ook wettelijk mogelijk maken dat werkgevers op de werkvloer om het coronatoegangspas kunnen vragen.