Winschoter sportclubs gaan voor omnipark van vier miljoen euro

De delegatie van wethouders, raadsleden en andere belangstellenden wordt rondgeleid op de complexen
De delegatie van wethouders, raadsleden en andere belangstellenden wordt rondgeleid op de complexen © Martijn Folkers/RTV Noord
De Winschoter voetbalclub vv Bato, korfbalvereniging Korwi en hockeyclub HCW willen de komende jaren gaan bouwen aan een omnisportpark. Doel is om de verouderde accommodaties gaan bundelen tot één complex met één clubhuis, verschillende kleedkamers en sportvelden.
Ze hopen de gemeente Oldambt te overtuigen van nut en noodzaak.
De verenigingen ramen de kosten op z’n vier miljoen euro. Bato, HCW en Korwi concluderen dat de accommodaties die nu afzonderlijk van elkaar liggen aan het Sint Vitusholt zwaar verouderd zijn en dat er velden door de afzonderlijke sportbonden zijn afgekeurd.

'Passen en meten'

De gemeente Oldambt kondigde eerder aan in te willen zetten op omnisportparken. Om de zaak niet af te wachten maar zelf de regie te pakken, is het plan vrijdagmiddag gepresenteerd aan een delegatie van gemeenteraadsleden, ambtenaren en de drie wethouders van de gemeente Oldambt.
‘Bij alledrie de verenigingen is er sprake van oude faciliteiten met torenhoge energie- en onderhoudskosten’, schetst voorzitter Pascal Spijker van vv Bato de situatie. ‘Ook is onze vereniging in zes jaar tijd van 160 naar 320 leden gegroeid. We hebben geen kunstgrasveld, ons trainingsveld wordt doordeweeks elke dag gebruikt en onze wedstrijdsecretaris is twee avonden per week aan het passen en meten om alle teams te kunnen laten voetballen.’
Een soortgelijk verhaal komt van preses Jeroen van der Ziel van HCW. ‘Wij hebben een veld dat eigenlijk afgekeurd is. Er is sprake van een hoge intensiteit en bezetting van het ene veld wat we hebben en veel jeugdteams moeten op onhandige tijden spelen.’ Bij een rondleiding op het complex kregen geïnteresseerde gemeenteraadsleden de verouderde kleedaccommodaties te zien.

Molshopen op het korfbalveld

Korfbalclub Korwi laat tijdens het werkbezoek van de lokale politiek de slechte staat van het korfbalveld zien. Het gras waar op gekorfbald moet worden, is bezaaid met molshopen en er is slechts aan één kant van het veld veldverlichting voor de avondtrainingen geplaatst.
‘Jullie hebben gezien hoe het er op dit moment bij staat, we hopen jullie mee te krijgen in het verhaal om zo een mooier plek te realiseren.’

HCW hoopt op 'waterveld'

In het plan voor het omnisportpark moet er één gedeeld complex verrijzen met één clubgebouw, met nieuwe, energiezuinige kleedkamers en nieuwe kunstgrasvelden voor de drie verenigingen. HCW hoopt op een zogeheten ‘waterveld’, om aan de laatste ontwikkelingen in hockeyland te kunnen voldoen.
Beleidsbepalers bij het hockeyveld van HCW
Beleidsbepalers bij het hockeyveld van HCW © Martijn Folkers
Daarnaast hopen de verenigingen de samenwerking met kinderopvang Kiwi, onderwijspartijen als Campus Winschoten uit te bouwen. Ook moet het complex ruimte bieden aan biljarten en jeu de boules.

Zoektocht naar middelen

Sportwethouder Erich Wünker (VVD) voorziet nog een flinke puzzel om het plan daadwerkelijk te realiseren. ‘Laat ik vooropstellen dat het prachtig is dat deze verenigingen zelf met dit plan komen. We hebben geld begroot voor de sport, zo’n 2,6 miljoen euro, maar het wordt nog een flinke zoektocht naar middelen.’
Wanneer de gemeente Oldambt en de verenigingen aan kunnen tonen dat het plan een meerwaarde heeft voor de regio, overweegt Wünker het voorstel in te dienen voor een bijdrage uit het Nationaal Programma Groningen.