Instellingen

COA heeft voor jaarwisseling nog 3500 extra opvangplekken nodig

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft voor de jaarwisseling nog 3500 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig. Volgens demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) moeten de eerste zeshonderd daarvan al voor 1 december geregeld zijn, laten ze weten in een Kamerbrief.
Verder zijn er vijfhonderd plekken nodig voor 'alleenstaande minderjarige vreemdelingen' en honderd voor asielzoekers die uit een veilig land komen. De extra opvangplekken zijn nodig om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.
De bewindspersonen schrijven dat de druk op de asielopvang nog te hoog is en dat een nieuw opvangtekort voorkomen moet worden. Vorige maand liep het al uit de hand in Ter Apel. Daar sliepen mensen in de nachtopvang in stoelen of op de grond. Toen vroeg het kabinet ongeveer duizend extra opvangplekken van gemeenten. Op verschillende plekken kwam tijdelijke noodopvang.
Ook de afgelopen nachten was de nachtopvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel weer overvol, meldt de gemeente Westerwolde, waartoe Ter Apel behoort. In de nachtopvang is plek voor 275 asielzoekers. Sinds zondag waren daar iedere nacht tussen de 70 en 140 mensen te veel. Een eerdere overbelasting van de opvang vorige maand betekende dat mensen op veldbedden of stoelen moesten slapen. Of dat nu weer zo is, is niet bekend.

Langer wachten dan de bedoeling is

Een groot probleem is de doorstroom van statushouders naar een woning, vanwege het grote woningtekort in Nederland. Er verblijven momenteel ongeveer 11.000 vergunninghouders, die in Nederland mogen blijven, in asielzoekerscentra van het COA. De helft van hen wacht al langer dan de bedoelde veertien weken op huisvesting.
Ollongren en Broekers-Knol wijzen op enkele 'creatieve oplossingen'. Zo kunnen asielzoekers buiten COA-opvanglocaties verblijven door bijvoorbeeld tijdelijk bij familie te wonen. Ook is er een logeerregeling, waardoor ze bij gastgezinnen terecht kunnen.

Paas: 'Nog niet opgelost'

Commissaris van de Koning René Paas bracht vandaag een bezoek aan het COA in Ter Apel. Hij schreef op Twitter dat de zorgen over de overbelasting van het azc blijven bestaan. ‘Het is echt nog niet opgelost’, aldus Paas.