Deel fietspad tussen Winsum en Groningen in gebruik genomen

Nieuwe fietsroute tussen Sauwerd en Groningen officieel geopend
Nieuwe fietsroute tussen Sauwerd en Groningen officieel geopend © Erik Slot
Een deel van het nieuwe fietspad tussen Winsum en Groningen is klaar. Het nieuwe aangelegde stuk moet ervoor zorgen dat fietsers veiliger en sneller naar de stad kunnen.
Het gedeelte tussen Sauwerd en Groningen is officieel in gebruik genomen. Vertegenwoordigers van de gemeente Het Hogeland, de provincie Groningen en de dorpsbelangen Adorp en Sauwerd opende de route door erover heen te fietsen. Het 7 kilometer lange fietspad is onderdeel van de zogeheten 'Doorfietsroute Groningen - Winsum' en loopt vanaf de witte spoorbrug in Groningen tot net boven Sauwerd.
Het is uiteindelijk de bedoeling dat het fietspad tot aan Winsum gaat.
Het nieuwe fietspad tussen Sauwerd en Groningen
Het nieuwe fietspad tussen Sauwerd en Groningen © Erik Slot
De doorfietsroute is een fietspad dat breder is en comfortabeler moet zijn dan een gewoon fietspad. Door de aanleg hiervan moet het fietsen prettiger en veiliger worden. Voorheen liep de route langs de N361 en werd daarom beschouwd als één van de drie gevaarlijkste fietsroutes in de provincie Groningen.
Het nieuwe fietspad is een alternatief voor het smalle fietspad langs de N361. Langs de route komen nog twee plekken waar fietsers kunnen schuilen voor de regen.

Sauwerd - Winsum

De aanleg van het tweede gedeelte van de route, tussen Sauwerd en Winsum, start in 2023. De voorbereidingen duren langer omdat de provincie nog geen overeenkomst heeft kunnen sluiten met een aantal grondeigenaren tussen Sauwerd en Winsum.