Cultuurprijs Haide Bliksem voor coronatheater Oosterwijtwerd

Alina Kiers en Carmen Schilstra met de Haide Bliksem
Alina Kiers en Carmen Schilstra met de Haide Bliksem © René Walhout/RTV Noord
Alina Kiers, Carmen Schilstra en Rolf Schreuder hebben zaterdagavond in theater Het Kielzog in Hoogezand de nieuwe cultuurprijs Haide Bliksem gewonnen. Dat gebeurde tijdens de eerste editie van het GRN-festival. De theatermakers en geluidstechnicus krijgen de prijs voor het coronatheater dat ze vorig jaar begonnen in een boerenschuur in Oosterwijtwerd.
Kiers, Schilstra en Schreuder reageerden verheugd op de uitreiking van de nieuwe cultuurprijs. Tijdens de eerste lockdown begin 2020 kwam het trio op het idee om in een coronaveilige omgeving optredens en voorstellingen te organiseren. Veel collega-theatermakers en muzikanten zaten werkloos thuis, omdat theaters en concertzalen waren gesloten of op halve kracht draaiden.
Alina Kiers en Carmen Schilstra met de Haide Bliksem
Alina Kiers en Carmen Schilstra met de Haide Bliksem © René Walhout/RTV Noord
Kiers, Schilstra en Schreuder kwamen terecht bij de boerderij van de familie Van Marum in Oosterwijtwerd. In de schuur van die boerderij kon met gemak op anderhalve meter optredens worden georganiseerd. Tijdens de eerste coronazomer waren er zodoende in Oosterwijtwerd optredens te zien van noordelijke artiesten als Wat Aans!, Izaline Calister, Pé & Rinus en Arjen Lubach. Ook afgelopen zomer hielden Kiers, Schilstra en Schreuder een serie optredens in de Oosterwijtwerder boerderij.

Prijs en duizend euro uitgereikt door Janneke Vos

De Haide Bliksem-award is in het leven geroepen door directeur Ids Dijkstra van Het Kielzog. De prijs is voor een artiest, kunstenaar of groep die het afgelopen jaar iets belangrijks voor de cultuur in Groningen heeft betekend. De Haide Bliksem met daar bij een bedrag van 1000 euro is zaterdag tijdens het GRN-festival in Het Kielzog in Hoogezand uitgereikt door oud-RTV Noord-presentatrice Janneke Vos.