Instellingen

Aanzienlijk lagere straffen voor mensensmokkel uit Moldavië

De Koninklijke Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee © FPS/Jos Schuurman
De rechtbank in Groningen heeft twee broers uit Moldavië (40 en 43 jaar) voor mensensmokkel een celstraf van negen maanden opgelegd, waar van ruim 6,5 maanden voorwaardelijk. De straf is aanzienlijk lager dan de geëiste twintig maanden cel.
De broers brachten begin augustus 2019 twee gezinnen en een familielid uit Moldavië naar het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel. De groep bestond uit vijf volwassenen en vijf kinderen. Vlakbij Ter Apel werd de bus door de marechaussee aan de kant gezet, omdat de alarmlichten aan waren. De bestuurder en bijrijder, de beide broers, werden aangehouden. Hun passagiers behoorden allemaal tot het Romagemeenschap in Moldavië.

Telefoongegevens

De beide broers zeiden niets te weten van een asielaanvraag in Nederland. Ze dachten dat de mensen naar een bruiloft gingen. Een volstrekt ongeloofwaardig verhaal, vond de rechter. Uit de telefoongegevens bleek dat de beide mannen wel degelijk wisten waar ze mee bezig waren. Voor het transporteren van deze mensen ontvingen zij elk 200 euro. De twee deden dit puur om een extra zakcent te verdienen, meende de rechter.

Adres van azc in telefoon

De broers wisten volgens de rechter dat deze mensen niet legaal Nederland binnen werden gebracht. Het adres van het azc in Ter Apel stond niet voor niets in hun telefoon. Mensensmokkel ondermijnt de bestrijding van illegaal verblijf en toegang tot Nederland en andere landen van de Europese Unie en houdt een illegaal circuit in stand, oordeelde de rechter.

Te grote gevolgen

Daar staat tegenover dat de beide broers hebben moeten wachten op de behandeling van hun zaak. Ze hebben zich van meet af aan meewerkend opgesteld. Het uitzitten van een gevangenisstraf in Nederland heeft te grote gevolgen voor deze mannen en hun gezin in Moldavië. Het bedrag dat zij uiteindelijk hebben verdiend met het vervoeren van hun landgenoten en de lange rit die daarvoor moest worden gemaakt, was beperkt.
De Moldavische broers hebben de onvoorwaardelijke deel van hun straf in voorarrest uitgezeten.