Het Hogeland wil minder ambtelijke taal en komt met Helder Hogelands Award

Een woordenboek met duidelijke taal als 'wap' en 'moi'
Een woordenboek met duidelijke taal als 'wap' en 'moi' © RTV Drenthe
De missie is om accentverleggingen van efficiënt taalgebruik te accorderen waarbij abusievelijk problematiek in woord wordt voorkomen. Bij het lezen van deze zin zullen de meesten al zijn afgehaakt. In de gemeente Het Hogeland vinden ze daarom dat politiek taalgebruik helderder moet.
Eind vorig jaar is de gemeente het traject Helder Hogelands gestart. Een aantal raadsleden, de griffiers en communicatiemedewerkers, vormden een klankbordgroep en bekeken de stukken die door ambtenaren zijn geschreven. 'Er wordt veel vaktaal gebruikt. Voor inwoners kan het dan soms best lastig zijn als ze een brief op de mat krijgen waarin veel termen staan die ze niet begrijpen. Ons doel is om het taalgebruik van de gemeente helderder te maken', legt raadslid Janny Klei (PvdA) uit.

Cursus

De klankbordgroep probeert de ambtenaren te stimuleren om duidelijker te schrijven. 'We zijn een adviserende en motiverende klankbordgroep. Bijvoorbeeld: gebruik geen zinnen die lang zijn. Gebruik ook zo weinig mogelijk tussenzinnen en vermijd woorden die weinig gebruikt worden', zegt Klei. 'Dat klinkt heel simpel, maar is nog best ingewikkeld.'
Ook krijgen de ambtenaren een cursus. 'Als we op een begrijpelijk niveau schrijven dan gaan mensen het ook sneller lezen en voelen ze zich meer betrokken', zegt Klei.

Dit jaar drie winnaars

De klankbordgroep wil alle medewerkers graag enthousiast maken om zo helder mogelijk te communiceren. Bij de start van de klankbordgroep is het idee ontstaan om daarom een award voor het raadsvoorstel van het jaar in te voeren. Maar een deel van de medewerkers doet de cursus nog. Daarom is er dit eerste jaar niet gekozen voor één beste raadsvoorstel, maar voor de beste drie raadsvoorstellen.
De winnaars zijn: Harmke Bol met het raadsvoorstel Concept Afvalstoffenverordening, Johan Samplonius met het raadsvoorstel Instellen Ondernemersfonds en Peter Sijbolts met het raadsvoorstel Gemeentelijk water- en rioleringsplan.
'Helaas hebben we in verband met de conronamaatregelen geen grootse uitreiking kunnen doen. De medewerkers zijn met een smoes naar het gemeentehuis gelokt en hebben een pluim en heerlijke taart ontvangen', vertelt raadslid Janny Klei.
Vanaf 2022 maakt iedere medewerker die een raadsvoorstel heeft opgesteld kans op het winnen van de Helder Hogelands Award. 'En de niet te onderschatten eeuwige roem', grapt Klei.