Gemeente Het Hogeland spreekt duidelijke voorkeur uit in strijd tussen glasvezelaanbieders

Medewerkers van ViberQ aan het werk
Medewerkers van ViberQ aan het werk © Jos Schuurman/FPS
Twee bedrijven strijden om de gunst van de Hogelandster klanten als het gaat om de aanleg van glasvezel: ViberQ uit Groningen en Delta Fiber Netwerk uit Schiedam. De gemeente adviseert inwoners met die laatste in zee te gaan. Maar de politiek vraagt zich af of dit wel correct is.
Hogelandsters krijgen inmiddels van beide aanbieders brieven op de deurmat. Gemeentebelangen-fractievoorzitter Roelf Torringa vindt het allemaal wat verwarrend. 'Voor wie moeten ze nou kiezen?', vraagt hij zich hardop af.
Torringa: 'Ik ben een beetje op een dwaalspoor gezet. De gemeente doet zaken met Delta Fiber Netwerk en ik krijg alleen een aanbieding van ViberQ uit Groningen. Hoe werkt dat nou? En ik heb toch al internet van Ziggo? Waarom moet ik dan naar een andere provider?'
Wethouder Eltjo Dijkhuis (Gemeentebelangen) legt hem uit dat de aanleg van glasvezelkabels voor sneller internet gaan zorgen: 'Mij wordt zelfs gezegd dat het acht keer sneller is dan in de binnenstad van Groningen. Daar krijgt het een plezierige uitstraling van.'

Waarom steun voor één aanbieder?

CDA fractievoorzitter Kor Berghuis vraagt zich af om welke redenen de gemeente voor de ene aanbieder kiest en niet voor de andere. Wethouder Dijkhuis: 'Wij hebben besloten om aan een van de partijen medewerking te verlenen en daar afspraken mee te maken over de aanleg. Die partij sprong er voor ons op een aantal punten uit.'
Delta Fiber Netwerk vertrouwen we en kan snel leveren
Eltjo Dijkhuis - wethouder
Dijkhuis verwacht dat Delta Fiber Netwerk snel aan de slag kan gaan en genoeg klanten vindt voor aanleg van glasvezel in de bebouwde kom. Elke partij mag vrijuit inventariseren wie er allemaal een snelle internetverbinding wil, volgens het college. 'Maar er is één catch. Een aanbieder moet 35% van de huishoudens bereid vinden om met hem of haar in zee te gaan om de aanleg van snel internet mogelijk te maken. Dat staat in de Telecomwet', weet de wethouder.

'Delta Fiber is snel in plattelandsgebieden'

Dijkhuis laat weten dat er gesprekken zijn geweest met diverse aanbieders van glasvezel en dat het college heeft gekeken welke het meest geschikt is. 'Delta Fiber Netwerk vertrouwen we en kan snel leveren. Wij hebben besloten om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met hen.' Ook is het bedrijf volgens het college een financieel sterke partij.
Het heeft ook meegespeeld dat Delta Fiber ervoor zorgt dat er voldoende concurrentie tussen internetproviders is. De landelijke toezichthouder, ACM, adviseert volgens de gemeente om niet meerdere aanbieders te laten bouwen aan netwerken binnen hetzelfde gebied. Hierdoor kan ernstige vertraging ontstaan omdat geen van de partijen voldoende abonnees weet te werven om rendabel te kunnen werken. 'Die 35% moet gehaald worden', zegt Dijkhuis.
Delta Fiber sluit daarnaast niet alleen de grotere kernen aan. Ook kleinere dorpen, zoals Stitswerd en Kleine Huisjes, worden bij voldoende deelname aangesloten. Ook hanteert het bedrijf volgens de gemeente geen aansluitkosten en heeft het bewezen in relatief korte tijd een netwerk te kunnen aanleggen in plattelandsgebieden.

Overeenkomst niet openbaar

De samenwerkingsovereenkomst wordt niet openbaar gemaakt, laat het college weten. De politieke partij Lokaal Sociaal vroeg naar inzage om te kijken welke afspraken er gemaakt zijn en of die wel zijn toegestaan. Omdat er bedrijfsgevoelige informatie in staat, deelt het college deze niet. Volgens de wethouder staat er informatie in over vergunningsaanvragen en hoe bouwwerkzaamheden verlopen.
'De gemeente heeft de keuze in het belang van onze inwoners gemaakt. Andere aanbieders kunnen bovenstaande voordelen niet bieden. Daarom zijn ze afgevallen. Gemeente Het Hogeland adviseert inwoners dan ook om voor aansluiting op glasvezel van het aanbod van Delta Fiber gebruik te maken', aldus het college.
Als genoeg inwoners zich melden voor glasvezel moet de aanleg volgend jaar in het oosten van Het Hogeland beginnen.