Groninger artiesten maken lied over kindermishandeling: 'Stel vragen als je iets vermoedt'

'We hingen altijd wat op straat, zag het masker veel te laat.' Dat is een van de zinnen uit een nieuw lied en videoclip die Groninger artiesten samen opnamen voor de Week tegen de Kindermishandeling.
De stad-Groningse band Small Town Bandits, rapper DANYTHA en zanger Bert Hadders zingen het lied Zonnestralen in, dat gepaard gaat met beelden van ogenschijnlijk gelukkige kinderen. Aan het eind van de clip krijg je als kijker en luisteraar een ander inzicht.
Je fiets was stuk, we gingen naar het kleine park
Je zat toen achterop
Het was nog vroeg, spinnenwebben in het gras
Je had ‘t opgekropt
‘K moet zo gaan
Is alles ok?
Zochten beide vaste grond
Ik lag te dromen
Ik denk wel eens, hebben we gepraat nog, na die zomer?

'Durf door te vragen'

Het nummer werd gemaakt in opdracht van WIJ Groningen, Veilig Thuis Groningen en de gemeente. 'De nadruk ligt in het nummer op durven doorvragen. In gesprekken met ervaringsdeskundigen Marcel en Liesbeth kwam het belang van doorvragen sterk naar voren: stel vragen als je iets vermoedt, ook als iemand het afhoudt en het niet snel toe durft te laten', duiden zij de tekst.

'Spanningen thuis kunnen bij iedereen oplopen'

Veilig Thuis Groningen merkte wat de coronaperiode doet met het kindermishandeling. 'Afgelopen coronajaar steeg het aantal adviesvragen, telefoontjes en chats naar Veilig Thuis en de Kindertelefoon. Deze periode heeft laten zien dat spanningen thuis bij iedereen kunnen oplopen. Het kan helpen om met iemand te praten of advies te vragen.'
'Het nummer moet mensen prikkelen en aanmoedigen om het gesprek aan te gaan. De behoefte om gezien te worden is altijd aanwezig.'
Bekijk de videoclip hieronder: