Windpark Veenkoloniën wil af van fluittonen windmolens

De windmolens staan vanwege werkzaamheden tijdelijk stil
De windmolens staan vanwege werkzaamheden tijdelijk stil © Windpark De Drentse Monden Oostermoer
Windmolens van windpark De Drentse Monden en Oostermoer produceren inderdaad fluittonen. Dat stelt de eigenaar van het windpark in de buurt van Stadskanaal vast na meldingen van omwonenden. Reparaties moeten het probleem verhelpen.
De toon wordt volgens woordvoerder Elzo Springer van het windpark veroorzaakt door een oneffenheid op de wieken van een aantal molens. 'Sommigen omschrijven het geluid als een dalend vliegtuig, maar je kunt het ook vergelijken met het rondslingeren van een holle buis', zegt Springer tegenover RTV Drenthe.

Reparaties met drones en abseilers

Het park controleerde de turbines vanuit de lucht met behulp van drones. Abseilers gaan bij de molens naar boven om de rotorbladen te checken en waar mogelijk te repareren. Tot nu toe weet de directie van het windpark dat zo'n 5 van de 45 molens verspreid over het gebied de toon produceren.
Springer: 'De molens draaien nu een voor een om te onderzoeken welke turbines dat nog meer doen. De bouwer van de windmolens, Nordex, zegt in ieder geval dat het probleem op te lossen is.'

'Over twee of drie maanden weer operationeel'

De windmolens van het windpark zijn een tijd stilgezet nadat er een probleem met een kabel werd ontdekt. Daardoor moesten nieuwe onderdelen geleverd worden, maar die waren lastig te krijgen. Inmiddels is Nordex begonnen met de montage en kunnen de eerste windmolens daardoor weer draaien. Het duurt volgens het windpark zo'n twee tot drie maanden tot het park volledig operationeel is.

Tonen melden

Spronger hoopt dat mensen die fluittonen horen, dat melden bij het windpark. 'Er zijn ook mensen die meldingen doen bij het windloket van de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Maar de gemeenten kunnen in verband met de privacy niet zomaar e-mails van melders naar ons doorsturen. Wij hebben direct contact met de bouwer, dus kan het probleem het snelst verholpen worden', zegt Springer.