Wordt alles duurder? RTV Noord besteedt aandacht aan hogere kosten voor levensonderhoud

Kom jij in de problemen door hogere kosten?
Kom jij in de problemen door hogere kosten? © Jos Schuurman/FPS
Prijsstijgingen vliegen ons om de oren: energie, boodschappen, benzine. Veel mensen bekruipt het gevoel dat alles duurder wordt. Wat betekenen de prijsstijgingen voor Groningers die het toch al niet breed hebben?
Vanwege de stijgende energiekosten hield RTV Noord een enquête die door ruim 500 mensen is ingevuld. Iets minder dan de helft van hen gaf aan dat in het afgelopen jaar het maandbedrag voor energie gestegen is.

Voedselbanken verwachten toename van klanten

Van de mensen die aangeven dat de energielasten stegen zegt een derde dat die verhoging ze in financiële problemen brengt.
Bij de voedselbanken in onze provincie kunnen ze dat beamen. 'Dit thema is hier het gesprek van de dag. Er zijn zorgen over een eventuele stijging van het aantal klanten door de hogere energiekosten en de prijs van boodschappen', zegt Jan van Heerde van Voedselbank Eemsdelta. Hij benadrukt dat de voedselbank wel berekend is op toenemende klandizie.
Ook bij voedselbank Oldambt zijn ze voorbereid: 'We houden rekening met een forse toename van het aantal klanten. Wij hopen dat wij de mensen goed kunnen blijven helpen. Zeker het nu allemaal zwaarder wordt qua inkomen en uitgaven', aldus een woordvoerder.
Het lastige is dat de was nu haast niet droogt in huis
Maaike uit Winschoten

De verwarming lager is niet ideaal

In de enquête vroegen we ook wat mensen doen om de energiekosten te drukken. Vaak wordt de verwarming lager gezet. 'De cv staat niet hoger dan 17 graden, want we zitten in een oud pand. We zijn het gewend hoor, maar overdag nog lager zal te koud worden', zegt Juliette uit Groningen.
'Minder vaak douchen', is voor Altjo de oplossing. Weer anderen stoken vaker de houtkachel of een elektrische kachel. Maaike uit Winschoten zet de verwarming ook lager: 'Het lastige is wel dat de was nu haast niet droogt in huis.'

Geen nieuwe kleding

Vanwege de gestegen energiekosten houden mensen minder geld over voor andere zaken. 'We houden heel erg weinig over voor boodschappen, laat staan onvoorziene uitgaven', zegt een Pekelder. Vooral de aanschaf van nieuwe kleding wordt op de lange baan geschoven.
Anderen geven aan dat ze geen geld meer hebben voor internet, televisie, autogebruik of uitstapjes. 'Ik ga niet meer naar de kapper', laat Jolien uit Sappemeer weten. 'Ik moet in de kou zitten en doe nog weinig boodschappen.'

RTV Noord besteedt aandacht aan hogere kosten

Klopt het dat alles duurder wordt? Is er sprake van energiearmoede? Wat merken de Groningse instanties van hogere prijzen en eventuele gevolgen? Wat kan je doen om kosten te drukken? Op deze en andere vragen zoekt RTV Noord deze week een antwoord.