Instellingen

Minderjarige asielzoekers blijven langer in hotel Van der Valk Zuidbroek

Hotel Van der Valk in Zuidbroek
Hotel Van der Valk in Zuidbroek © Jeroen Willems/RTV Noord
De tijdelijke opvang voor minderjarige asielzoekers in het Van der Valk hotel in Zuidbroek blijft langer in gebruik. Het hotel gaat er nu vanuit dat de opvang op 1 februari stopt.
De hotelketen heeft besloten de kamers langer ter beschikking te stellen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) omdat de samenwerking goed verloopt. 'Bovendien zitten er jongeren zonder ouders die onderdak nodig hebben', zegt woordvoerder Vincent van Leeuwen van de hotelketen.
Het COA huurt vijftien kamers voor maximaal dertig personen in Zuidbroek. De opvang, in een aparte vleugel van het hotel, is nu ruim een maand in gebruik. Er is ook een zaalruimte voor eten en recreatie. Ontbijt, lunch en diner is inbegrepen bij het verblijf.

Tekort aan opvangplekken

De tijdelijke opvang is nodig, omdat het COA al maanden kampt met een tekort aan opvangplekken. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel merken ze dat. Al weken verblijven daar meer asielzoekers dan toegestaan. Het zorgt voor onrust en zorgen om de gezondheid van personeel en bewoners.
Eind vorige week maakte het COA nog bekend dat ze voor het einde van dit jaar 3500 extra opvangplekken nodig hebben. Vijfhonderd daarvan zijn nodig voor 'alleenstaande minderjarige vreemdelingen', de groep asielzoekers die nu wordt opgevangen in Zuidbroek.

Verblijf na 1 februari onzeker

Op dit moment is het hotel in Zuidbroek het enige hotel van Van der Valk dat wordt ingezet voor de opvang van asielzoekers. Of ze ook na 1 februari in Zuidbroek kunnen blijven, is nog onduidelijk. De bedoeling is dat de kamers die nu ter beschikking worden gesteld vanaf 1 februari gerenoveerd gaan worden.