Spoedtest.nl verdacht van afgeven valse vaccinatiebewijzen; locatie in Groningen afgesloten

De spoedtestlocatie in Stad
De spoedtestlocatie in Stad © RTV Noord
De aanbieder van coronatests die gisteravond is afgesloten vanwege het vervalsen van vaccinatiebewijzen blijkt Spoedtest.nl. Die aanbieder is in Groningen aanwezig op de Oude Ebbingestraat.
Spoedtest.nl is naar eigen zeggen de grootste testaanbieder van Nederland; volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft de organisatie ongeveer 10 procent van de testmarkt in handen.

Bestaande QR-codes blijven geldig

De afsluiting betekent dat het bedrijf geen nieuwe QR-codes voor negatief geteste klanten kan genereren en dat mensen via Testen voor Toegang geen afspraak meer kunnen maken. Bestaande codes blijven wel geldig.

Aangifte van fraude

Het ministerie heeft aangifte gedaan van fraude, meldt NOS. Eerder zijn individuele medewerkers van testaanbieders en vaccinatiestraten al op non-actief gesteld en opgepakt, maar het is voor het eerst dat een bedrijf er in zijn geheel van wordt beschuldigd vuil spel te hebben gespeeld.
Mogelijk hebben een of meerdere artsen van Spoedtest.nl misbruik gemaakt van een systeem waarmee artsen zelf vaccinaties in CoronaCheck kunnen registreren. Die mogelijkheid werd ingesteld nadat er veel problemen waren met de datakoppeling tussen huisartssystemen en CoronaCheck. Een bedrijf als Spoedtest.nl mag als testbedrijf alleen testbewijzen afgeven, geen bewijzen van vaccinatie.

'Volledig ongegrond'

'We streven ernaar om zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren', meldt een woordvoerder van het ministerie. 'Zowel het genereren van valse QR-codes als het aankopen van valse QR-codes is strafbaar.'
'We betreuren de drastische beslissing van het ministerie', laat de landelijke oprichter Rasmus Emmelkamp weten aan de NOS. Hij noemt de beschuldigingen 'volledig ongegrond' en stelt dat zijn bedrijf geen vaccinatiebewijzen afgeeft.
Eerder namen we een kijkje bij de testlocatie van Spoedtest.nl, toen nog op de Nieuwe Ebbingestraat:
Lange rij voor testlocaties