De stand na de aardbeving in Garrelsweer: 692 schademeldingen, 24 meldingen van acute onveiligheid (update)

Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn donderdagmiddag tot 12:00 uur 692 schademeldingen binnengekomen na de nachtelijke aardbeving bij Garrelsweer. Ook werden er 24 acuut onveilige situaties gemeld.
De acuut onveilige situaties zijn afkomstig uit gemeente Groningen (7 keer), Eemsdelta (12) Het Hogeland (3) en Midden-Groningen (2). 'Er zijn negentien inspecties uitgevoerd. Bij drie meldingen was een maatregel nodig zoals het stutten van een muur van een schuur en het weghalen van de haan van de kerktoren van Garrelsweer. Bij vijf meldingen is een inspectie gepland. Bij zestien inspecties bleek geen sprake van acute onveiligheid.
Gemiddeld komen er wekelijks circa tien meldingen van een mogelijk acuut onveilige situatie.
Een van de gemelde acuut onveilige situaties was de kerk in Garrelsweer:
Hoe veilig staat de haan op de kerktoren van Garrelsweer?

Keuze tussen vaste vergoeding of inspectie

De meeste van de 692 meldingen komen er 520 uit het 'effectgebied van de beving van Garrelsweer', aldus het IMG. Normaal komen er gemiddeld 200 schademeldingen uit dat gebied. In de stad Groningen, Appingedam, Delfzijl en Bedum wonen de meeste mensen die schade hebben gemeld.
Volgens het IMG kozen 461 schademelders voor de zogeheten maatwerkprocedure, waarna een deskundige langskomt om de schade te inspecteren en de omvang van de schade vast te stellen. 231 schademelders kozen voor de vaste vergoeding van 5000 euro.

Ruim 600 meldingen bij RTV Noord

De beving bij Garrelsweer had een kracht van 3.2 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving in onze provincie sinds mei 2019. Alleen al via de bevingsmelder van RTV Noord kwamen ruim 600 meldingen binnen van Groningers die de beving hebben gevoeld.
Hoe meld je bevingsschade?
Heb je een scheur of andere zichtbare schade door een aardbeving? Je kan schade melden via telefoonnummer 0800-4444111 van IMG of de site Schade door Mijnbouw.
Dit artikel van afgelopen dinsdag is bijgewerkt met het huidige aantal schademeldingen.