Instellingen

Afghanen gaan weer terug naar noodopvang Zoutkamp

De eerste evacués uit Afghanistan werden in Zoutkamp ondergebracht
De eerste evacués uit Afghanistan werden in Zoutkamp ondergebracht © ANP
De Afghaanse evacués die tijdelijk in een noodopvang in Harskamp zaten, komen weer terug naar Zoutkamp. Dat maakt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdagmiddag bekend.
De opvang in Zoutkamp is geen onbekend terrein voor de Afghanen. Ze zaten er eerder al, maar moesten noodgedwongen plaats maken voor asielzoekers uit Ter Apel. Vanwege capaciteitstekorten is het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol. Zoutkamp moest op stel en sprong worden ingezet om de druk op Ter Apel te verlichten.
'De eerste 50 Afghanen vanuit Harskamp zijn gisteren aangekomen in Zoutkamp', vertelt woordvoerster Jacqueline Engbers van het COA. 'Er komen dagelijks 100 Afghanen bij in Zoutkamp. Het gaat in totaal om ongeveer 450 Afghanen.'

Opvang zou eigenlijk over een week dicht

De opvang in Zoutkamp zou eigenlijk over precies een week sluiten, nadat de sluitingsdatum al meerdere keren was uitgesteld. Het COA voert nog gesprekken over of de kazerne ook na 23 november gebruikt kan worden.
Duidelijkheid is daar nog niet over, maar het COA laat doorschemeren dat ze de kazerne langer wil gebruiken: 'We gaan natuurlijk niet mensen voor een week verplaatsen', zegt de COA woordvoerster.

Extra tenten en onderwijs voor kinderen

De organisatie heeft inmiddels een extra witte tent geplaatst op het terrein. Er stond er sowieso al één waar de Afghanen eten. 'In de tweede tent kijken we of we extra activiteiten kunnen organiseren voor de bewoners', zegt Engbers.
Ook gaat het COA in samenspraak met onder andere de gemeente, onderwijs aanbieden in Zoutkamp. Schoolbestuur Lauwers en Eems is inmiddels zoekende naar leerkrachten en onderwijsassistenten die daar iets in kunnen betekenen.
Zo zag de opvang in Zoutkamp er vlak voor de opening uit. (tekst gaat door onder de video):
Zoutkamp maakt zich op voor komst Afghanen
De opvang in Zoutkamp ging op 20 augustus open om Afghaanse evacués op te vangen. Binnen een paar dagen zat de opvang, waar maximaal 500 mensen kunnen verblijven, helemaal vol. RTV Noord liep een paar dagen daarna mee met medewerkers van de speciale opvang. Toen bleek dat het er soms chaotisch aan toe gaat, omdat er binnen een paar dagen een 'mini-aanmeldcentrum' gerealiseerd moest worden in Zoutkamp.