Op paddenstoelensafari in de Heemtuin: 'Geen dag is hetzelfde'

De 'paddenstoelenman' in actie
De 'paddenstoelenman' in actie © Remco in 't Hof/RTV Noord
Tientallen zwammen, boleten en andere schimmels steken er in de herfstperiode hun kopjes boven het gevallen blad uit. De Heemtuin in Muntendam is een ‘paddenstoelenparadijs’.
Natuurgids Klaas Steenbergen kent de Heemtuin hij z'n duimpje, maar toch is het een plek die hem elke keer weer verrast. 'Omdat deze plek niet door mensen wordt verstoord en al dertig jaar met rust is gelaten, is hier een enorme diversiteit aan paddenstoelen', weet Steenbergen.
'Paddenstoelenparadijs' wordt al 30 jaar door de mens met rust gelaten

Verrassing

Je mag hem 's nachts wakker maken voor een mooie vliegenzwam of een berkenboleet. 'Als je zoals ik gek bent op paddenstoelen, dan is geen dag hetzelfde. Elke keer is er weer een verrassing', verklaart hij zijn passie voor de paddenstoel.

Kabouter

Steenbergen weet precies waar hij moet kijken om de heideknotszwam en de parelstuifzwam te lokaliseren. En als hij een perfecte uitvoering van de vliegenzwam ontwaart, begint hij zich als een kabouter te gedragen en zet in: 'Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen...'
Paddenstoelen in de Heemtuin
Paddenstoelen in de Heemtuin © Remco in 't Hof/RTV Noord

Aardtongen

Of hij kruipt over de schrale grond en vindt een groepje aardtongen. 'Schitterend, dat ze hier al voorkomen.' In een struikgewas verderop vindt hij een enorme zwartgroene melkzwam en knijpt er hard in: 'Kijk, de witte melkachtige vloeistof druipt zo uit de paddenstoel.'
De gids laat iemand ruiken aan een paddenstoel
De gids laat iemand ruiken aan een paddenstoel © Remco in 't Hof/RTV Noord

Rondleidingen

De 'paddenstoelenman' van Muntendam is bijna dagelijks in de Heemtuin te vinden. Hij geeft op aanvraag rondleidingen en excursies in het natuurgebied.