Provincie maakt plan om karakteristieke boerderijen te redden

De Geertsemaheerd in Slochteren
De Geertsemaheerd in Slochteren © Goos de Boer/RTV Noord
De provincie Groningen hoopt komend voorjaar met een plan te komen om karakteristieke gebouwen en boerderijen in het buitengebied te behouden.
De provincie probeert mogelijkheden te vinden om verwaarloosde herenboerderijen door middel van een nieuwe woonbestemming een toekomst te geven.

Herbestemmen van karakteristieke panden

Dat blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van de Statenfractie van D66. Statenlid Paula Benjamins wilde weten wat de provincie gaat doen aan de vele beeldbepalende, karakteristieke gebouwen in het buitengebied die de afgelopen jaren leeg zijn komen te staan en die verpauperen.
Volgens de provincie hebben gemeenten en pandeigenaren al mogelijkheden, gezien de huidige regels voor het herbestemmen van karakteristieke panden. Een nieuw plan komt met aanvullingen daarop.

Kansen door betere thuiswerkmogelijkheden

‘Wij verwachten in de eerste helft van komend jaar met een voordracht te komen’, staat in de antwoorden op de vragen van Benjamins. Mogelijkheden om karakteristieke panden, zoals verpauperde herenboerderijen, om te bouwen voor ‘woondoeleinden’ worden door de provincie verruimd. ‘Wij zien dat door de grote vraag naar woningen en door betere thuiswerkmogelijkheden er weer betere mogelijkheden ontstaan om nieuwe woningen te ontwikkelen. Dit maakt de ontwikkelkans voor het realiseren van woningen in boerderijen substantieel groter.’

Subsidie

Belangstellenden die een verpauperd rijksmonument of karakteristiek pand willen kopen, kunnen mogelijk aanspraak maken op subsidies vanuit het programma Erfgoed, Ruimtelijke Kwaliteit en Landschap of de subsidieregeling voor Rijksmonumenten in Groningen. De maximale subsidie die pandeigenaren kunnen ontvangen is zeventig procent van de restauratiekosten.