Instellingen

Winschoten krijgt oudpapierfabriek dankzij Chinees importverbod

Balen met oudpapier
Balen met oudpapier © ANP
In Winschoten komt een fabriek voor het verwerken van oudpapier. Het overgebleven papier kan door een importverbod niet meer naar China worden gebracht en daarom komt er een fabriek in onze provincie.
De provincie Groningen trekt geld uit voor de bouw. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) laat dinsdagmiddag weten dat hij zes ton vrijmaakt voor de komst van de fabriek. 'De Chinese markt is dicht voor papierpulp en dat betekent dat we een nieuwe markt moeten vinden voor oudpapier.' Die plek is dus gevonden in de gemeente Oldambt.

Van oudpapier nieuw papier maken

Met de komst van het nieuwe bedrijf worden veertig banen gecreëerd. Volgens Rijzebol zal de fabriek een geheel nieuw product gaan leveren. 'De markt voor afval waar je niks mee kunt, is verzadigd en dus moet je een nieuwe uitdaging vinden. We gaan nu van oudpapier nieuw papier maken.'
Door het Chinese importverbod ligt het oudpapier nu overal opgeslagen, zegt de gedeputeerde.

Nieuwe technologie

De fabriek wordt opgezet door Virol. Het productiebedrijf zal draaien op een nieuwe technologie met een verwerkingsinstallatie voor de productie van droge papierpulp uit papierafval. Die droge pulp wordt weer gebruikt als grondstof voor nieuw papier.