Instellingen

Gronings energiebedrijf Allure vraagt faillissement aan

Hoogspanningskabels
Hoogspanningskabels © ANP (bewerkt)
Het Groninger energiebedrijf Allure Energie heeft bij de rechtbank in Groningen faillissement aangevraagd.
De energieleverancier voor zakelijke klanten vroeg het bankroet aan, nadat het eerder aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) verzocht om de leveringsvergunning in te trekken. De toezichthouder heeft dat intussen gedaan.

Juridisch conflict

Volgens ACM is Allure Energie door een juridisch conflict niet langer in staat om op een betrouwbare manier gas en elektriciteit te leveren aan haar circa 600 klanten.
Het bedrijf zelf stelt op zijn website dat er een juridische strijd gaande was tussen aandeelhouders waardoor het niet langer mogelijk was om de dienstverlening voort te zetten.

'Energiemarkt speelde geen rol'

Volgens de verklaring heeft het verzoek tot intrekking van de vergunning 'niets te maken met organisatorische onbekwaamheid of recente ontwikkelingen op de energiemarkt'. Allure Energie stelt verder dat de beslissing om de dienstverlening stop te zetten 'geen gemakkelijke keuze' is geweest.
Allure Energie liet begin vorige maand bij RTV Noord nog weten het een stuk drukker te hebben dan normaal. Aanleiding waren de hoge gasprijzen, waardoor veel ondernemers advies wensten en hun energieprijzen voor langere tijd vastzetten.

Klanten niet zonder energie

Klanten van het Groninger bedrijf blijven gewoon gas en elektriciteit ontvangen en krijgen vanzelf bericht van hun nieuwe energieleverancier. De curator die het faillissement van Allure Energie gaat afwikkelen, krijgt tot 26 november de tijd om een overnamekandidaat te vinden die bereid is om de klanten van Allure Energie over te nemen.
Als dat niet lukt, dan worden de klanten voor 1 december verdeeld over alle andere energieleveranciers. Tijdens deze overgangsperiode kunnen klanten niet zelf overstappen.
Zij zijn te veel betaalde voorschotten of eventuele overstappremies vermoedelijk kwijt. Ook gaan ze bij een nieuwe leverancier waarschijnlijk meer betalen voor hun gas en licht; een gevolg van de hoge energieprijzen op dit moment.

Derde leverancier die omvalt

Allure Energie is de derde energieleverancier die in korte tijd omvalt.
Eind oktober ging Welkom Energie al failliet. Dat bedrijf had 90.000 klanten, onder wie een groot aantal op de consumentenmarkt. Vorige week trok ACM bovendien de leveringsvergunning van Enstroga in, dat circa 450 klanten had.