Stad wil meer mensen in bijstand aan baan helpen

Het pand van de gemeente Groningen en het UWV in Stad
Het pand van de gemeente Groningen en het UWV in Stad © ANP
Sinds het aantreden van het huidige college heeft het gemeentebestuur 500 bijstandsgerechtigden dichter bij een betaalde baan gekregen. Dat is het resultaat sinds pakweg 2019. De wethouder wil vanaf nu 600 bijstandsgerechtigden per jaar dichter bij een baan brengen.
'Het wil niet zeggen dat ze gelijk werk hebben', zegt stadsbestuurder Carine Bloemhoff (PvdA). 'Het kan in eerste instantie ook vrijwilligerswerk zijn of een participatie- dan wel basisbaan om dan vervolgens stapjes te zetten.'
Bloemhoff laat weten dat er op dit moment een grote vraag is in de ICT- en zorgsector. 'We hebben de bijstandsgerechtigden als samenleving hard nodig, we zitten te springen om mensen.'

Honderden meer

Van 500 in drie jaar naar 600 per jaar dus, dat is een flinke sprong. Maar wél een sprong die de gemeente zegt te kunnen maken. Zo zijn er meer mensen aangenomen die de bijstandsgerechtigden gaan begeleiden. Volgens de wethouder zal er tevens sprake zijn van een intensievere begeleiding.
Mensen die in de bijstand zitten worden niet verplicht om mee te doen aan dit nieuwe traject. Het is op vrijwillige basis. 'We zien dat heel veel mensen het willen', zegt de wethouder.

2,5 miljoen

Het nieuwe plan zal zich richten op mensen die langdurig in de bijstand zitten. De werkloosheid is sinds de coronacrisis gedaald, maar dat gaat niet op voor de groep mensen die al langer in de bijstand zit.
Er wordt nu 2,5 miljoen euro uitgetrokken om ook die groep aan het werk te krijgen. Onlangs presenteerde de gemeente al een nieuwe manier waarop werkzoekenden aan een baan worden geholpen. De kleine kantoortjes voor de intakegesprekken zijn verleden tijd, er wordt meer ingezet op interactie.