Instellingen

Boosterprikcampagne van start: 'Wel enorm complex'

Een bewoner van een verpleeghuis
Een bewoner van een verpleeghuis © RTV Noord
De eerste boosterprikken voor ouderen in verpleeghuizen worden op zijn vroegst eind volgende week gezet. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Noord. Thuiswonende 80-plussers zijn eerder aan de beurt; zij kunnen deze week nog bij de GGD terecht.
Het kabinet heeft de boostercampagne naar voren gehaald vanwege het snel oplopende aantal besmettingen. Ouderenzorginstellingen kunnen deze week vaccins bestellen. Niet alle instellingen zijn al zover; Dignis en De Hoven hebben bijvoorbeeld nog geen informatie over hun boosterplanning.
Zorggroep Groningen geeft aan al wel in de startblokken te staan. Zeshonderd bewoners en revalidanten krijgen naar verwachting eind volgende week hun prik. Ook ZINN doet de bestelling deze week uit; in de week van 1 december start de vaccinatie. Zonnehuisgroep Noord heeft diezelfde planning en start maandag 29 november met het vaccineren van alle bewoners.

De ene wel, de ander niet

Wat het voor verpleeghuizen lastig maakt is dat een deel van de bewoners onder behandeling van de eigen huisarts staat. De instellingsarts heeft daardoor het medisch dossier van deze bewoners niet, waardoor vaccineren niet zomaar kan. Zo kan iemand die bloedverdunners slikt alleen op een bepaalde plek geprikt kan worden of moet het moment van prikken op de medicijnen worden afgestemd. ‘Je hebt medische kennis nodig over iemand die je vaccineert’, vat woordvoerder Marloes Lok van ZINN samen.
Hoe we het gaan doen weten we nog niet precies, we doen alles stap voor stap
Marloes Lok - ZINN
Bij de eerste vaccinatieronde begin dit jaar zorgde dit onderscheid tussen twee typen bewoners voor ‘half-gevaccineerde’ huizen. De ene bewoner op de gang was wel beschermd, de ander niet. Daarom gaan ZINN en Zonnehuisgroep Noord deze 'huisarts'-groep toch zelf inenten, ondanks de praktische bezwaren.
Veel keus hebben ze ook niet, want de GGD is niet van plan deze groep in te enten, laat woordvoerder Lily Benjamin weten. 'Wij gaan ervanuit dat deze bewoners allemaal door de eigen medische dienst ingeënt worden. Wij doen alleen de instellingen die helemaal geen eigen medische dienst hebben.'

'Enorm complex'

ZINN-woordvoerder Lok: ‘Het gaat om 350 bewoners die samen wel 58 huisartsen hebben. We beginnen nu met de zevenhonderd bewoners die wel onder behandeling van onze specialist ouderengeneeskunde staan, want we willen echt zo snel mogelijk beginnen. De volgende bestelling is dan voor deze groep. Hoe we het gaan doen weten we nog niet precies, we doen alles stap voor stap.'
Zonnehuisgroep Noord wil zoveel mogelijk alle bewoners tegelijk inenten als er voldoende vaccin beschikbaar is. Woordvoerder Petra de Haan: 'Maar we moeten sowieso vaker prikrondes houden. Sommige locaties hebben net vorige week de griepprik gehad en er moeten zeker zeven dagen tussen zitten. Ook tussen een besmetting en een boosterprik moet tijd zitten, net als tussen de tweede vaccinatie en de booster.'
Vaccins worden gereed gemaakt voor verzending bij distributiecentrum Movianto
Vaccins worden gereed gemaakt voor verzending bij distributiecentrum Movianto © ANP

En medewerkers dan?

Ook zorgmedewerkers komen in aanmerking voor een boosterprik. Instellingen mogen dit zelf doen, maar hier speelt hetzelfde probleem als bij bewoners die niet onder de instellingsarts vallen. De Haan: ‘We hebben geen inzage in medische dossiers, dus dat laten we het liefst via de GGD lopen. De GGD heeft alleen weinig prikcapaciteit. We zijn nu met hen in overleg hoe we dit samen op kunnen pakken.’
Dat het een complexe operatie wordt is wel duidelijk. 'Prikken kunnen we snel en vaardig, de administratie is een enorme belasting voor ons. We zijn zelf onderbezet, we krijgen de roosters net rond en de besmettingen en maatregelen vragen juist om extra medewerkers.'
We willen medewerkers zelf wel prikken en ook zo snel mogelijk, want het ziekteverzuim is heel hoog
Marloes Lok - ZINN
ZINN weet nog niet hoe de 2700 medewerkers een prik aangeboden krijgen. ‘We willen het wel zelf doen en ook zo snel mogelijk, want het ziekteverzuim is heel hoog.’
Het UMCG neemt de boostervaccinaties voor eigen zorgpersoneel en van ambulancediensten en huisartsen in de provincie op zich. Het gaat om duizenden zorgmedewerkers. De vaccinatie begint volgende week donderdag.

80-plussers mogen vrijdag al

De allereersten die een boosterprik krijgen zijn 80-plussers die nog zelfstandig wonen. Ze kunnen vanaf donderdag een uitnodiging op de mat verwachten. De GGD verwacht de eerste prikken vrijdag te zetten. Ouderen die niet zelf naar een GGD-locatie kunnen komen, moeten wachten op aanvullende informatie. 'Dat moeten we nog organiseren', geeft GGD-woordvoerder Lily Benjamin aan.
Na de 80-plussers volgen de mensen boven de 70 en daarna de Groningers boven de 60; die zijn vanaf januari aan de beurt.
Ouderen krijgen als eersten een boosterprik omdat zij een minder hoge bescherming hebben dan andere leeftijdsgroepen en omdat de bescherming van de vaccins na verloop van tijd afneemt. De booster moet beschermen tegen ernstige ziekte door corona en tegen ziekenhuisopname.