Afvalfotograaf houdt ons een spiegel voor: 'Hoop dat de mensen er over gaan praten'

De afvalfotograaf in actie
De afvalfotograaf in actie © Remco in 't Hof
Afvalfotograaf Saskia Osinga in de stad Groningen probeert de wereld een beetje mooier te maken. Ze plaatst foto's op de sociale media van gedumpt vuil en hoopt daarmee de wijkbewoners wakker te schudden.
Een paar keer per week doet Saskia Osinga haar ronde door Stad en door haar wijk Lewenborg. Ondertussen fotografeert ze dan lege blikjes Red Bull, afgedankte matrassen, rollen tapijt, kapotte koelkasten, eigenlijk al het zwerf- en grove vuil dat haar voor de lens komt.
Afvalfotograaf houdt ons een spiegel voor

Afvalfotograaf050

Ze noemt zichzelf afvalfotograaf van Groningen en is onder de naam afvalfotograaf050 te vinden op Instagram. In navolging van de grote steden in het westen van het land, vond ook Saskia dat het tijd werd om de verslonzing en vervuiling van de woongebieden aan de kaak te stellen.
'Ik wil de mensen een spiegel voorhouden', zegt Osinga, 'Ik plaats mijn foto's op Facebook en in de wijkkrant.'

'Hoop dat mensen er over gaan praten'

' Ik hoop dat mensen er over gaan praten en ook dat de gemeente snel langskomt om de troep op te ruimen. Osinga ziet een trend in het afval. 'Oude matrassen en heel veel mondkapjes,' signaleert ze.
Dankzij mijn tipgevers blijft Lewenborg een klein beetje leefbaar
Afvalfotograaf Saskia Osinga
De afvalfotograaf wordt vaak getipt door wijkbewoners die vrijwillig de troep in de wijk opruimen, de zogeheten stille krachten. De stad Groningen heeft een paar honderd van die stille krachten vrijwillig aan het werk, ze zijn de ogen en de oren van de gemeentelijke milieudienst.

Steentje bijdragen

'Dankzij die mensen blijft een wijk als Lewenborg leefbaar,' zegt Osinga. 'en ik hoop dat mijn afvalfotografie hieraan een klein steentje kan bijdragen.'