Instellingen

Zonnestroomproducent Solarfields neemt collega Soleila over

Een solarcarport van Solarfields
Een solarcarport van Solarfields © Solarfields
Ontwikkelaar van zonneparken Solarfields wordt eigenaar van bedrijf Soleila. Solarfields wil met de overname groter groeien en vooral sterker worden op de markt van zonnedaken.
Solarfields is één van de leidende bedrijven in ons land in de ontwikkeling van grondgebonden zonneparken. Omdat de vraag naar panelen op daken toeneemt is Solarfields ook daarin actief geworden. Soleila zich heeft toegelegd op projecten voor grootschalige zonnedaken. Met de koop van Soleila wil Solarfields zijn positie in dat deel van de markt versterken.
‘Met deze overname worden we een hele grote speler, zeker ook op het gebied van zonnedaken’, zegt David de Jong, marketingmanager bij Solarfields.

Uitdagingen te lijf

Solarfields en Soleila, beide gevestigd in de stad Groningen, verwachten dat ze gezamenlijk beter in staat zijn de uitdagingen van de energietransitie te lijf te gaan.
Het wordt voor ontwikkelaars als Solarfields en Soleila namelijk steeds ingewikkelder zonneparken te bouwen. Dat komt onder meer door de drukte op het stroomnet, waardoor nieuwe zonneprojecten minder makkelijk kunnen worden aangesloten.
Ook de toenemende betrokkenheid van lokale energiecoöperaties en lange en gecompliceerde vergunningentrajecten werpen drempels op. Door groter te worden denken de beide bedrijven zonneprojecten ook eerder in Nederlandse handen te kunnen houden. Nu worden zonneparken regelmatig verkocht aan buitenlandse investeerders.

Een miljoen huishoudens

Beide bedrijven samen beheren circa 150 dakprojecten met een totaal vermogen van 200 MWp. Dat moet worden uitgebouwd naar 1 gigawatt, dat is voldoende stroom voor 350.000 huishoudens. Om al die zonnedaken te maken wordt alleen al in 2022 120 miljoen euro geïnvesteerd. Op zijn website zegt Solarfields in 2030 zonnestroom te willen produceren voor één miljoen huishoudens.
Soleila bestaat drie jaar en startte als ontwikkelaar van zonprojecten op land en daken, maar werd vooral groot in zonnedaken. Solarfields werd in 2014 opgericht en claimt marktleider te zijn in zonneparken op grond. Het bedrijf heeft 830.000 panelen geïnstalleerd op 23 parken en heeft nog vier zonneparken in aanbouw. De meeste van die parken zijn in het noorden van het land. Bij beide bedrijven samen werken 110 mensen.