Staking ophanden bij Duitse glasfabriek Qsil in Winschoten

De Qsil fabriek in Winschoten
De Qsil fabriek in Winschoten © Steven Radersma/RTV Noord
Een staking dreigt bij de Duitse glasfabriek Qsil in Winschoten, als er vóór vrijdagmiddag 15.00 uur geen akkoord wordt bereikt over een cao.
De eisen: een vierjarige pensioenregeling en nieuwe cao die drie jaar duurt. Als daar niet aan wordt voldaan, gaat maandag 22 november vanaf 06.00 uur de boel voor onbepaalde tijd plat.
Janwillem Compaijen, FNV-bestuurder: 'Ik snap er niks van: hoe kan Qsil het nou zover laten komen dat wij hier namens 130 werknemers een ultimatum neerleggen? Want het geld is echt niet het probleem. Ze maken dit jaar 4,5 miljoen winst. Dat is meer dan 33.000 euro per werknemer. En vorig jaar was de winst minstens drie keer zo hoog.'

5 procent loon erbij

De FNV wil een driejarige cao afspreken, lopend vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2023. De cao-eisen zijn onder meer 5 procent loonstijging voor elk cao-jaar. 'Qsil biedt nu een schamele 2 procent, dan gaan de mensen er domweg op achteruit. Daarbij moet eerder stoppen met werken mogelijk worden. We willen zo'n RVU-regeling voor alle werknemers. Ook moeten de cao-bepalingen voor uitzendkrachten duidelijker worden vastgelegd. De FNV wil ook een regeling Verlofsparen en een betere reiskostenregeling met de werkgever afspreken', aldus Compaijen.
Hun houding is echt totaal onbegrijpelijk
Janwillem Compaijen - FNV-bestuurder

Qsil weigert mee te werken

Een volgend breekpunt is volgens Compaijen de pensioenregeling van Qsil. De pensioenregeling loopt op 1 januari volgend jaar af. Als de FNV-leden een fatsoenlijk pensioen willen opbouwen, moet er vanaf 2022 een extra premie van 3,5 procent van de loonsom komen, vindt de vakbondsman.
'Qsil nam deze extra premie dit jaar eenmalig voor hun rekening, maar het bedrijf weigert nu mee te werken aan een voorstel voor vanaf volgend jaar. De werknemers zijn bereid de helft van de extra premie voor hun rekening te nemen, maar Qsil weigert de andere helft te betalen.'

'Onbegrijpelijk'

FNV vindt de houding van de werkgever dusdanig star, dat is besloten tot het stellen van een ultimatum.
'Hun houding is echt totaal onbegrijpelijk tegen de achtergrond van de grote marges van vorig jaar en nu. Ze draaien heel goed met onder andere de buizen voor 'coronadodende' lampen. De resultaten van het bedrijf zijn gewoon goed. Onze leden zijn alleen hierom al unaniem bereid om actie te gaan voeren en maandag te gaan staken', aldus Compaijen.
Het Duitse Qsil (Quarzschmelze Ilmenau) is de voortzetting van Philips Lighting (sinds 2016). De fabriek maakt hoogwaardig glas dat onder andere gebruikt wordt in ziekenhuizen voor UV-desinfectielampen, die virussen zoals corona en bacteriën doden.