Plan voor nieuw asfalt tussen Friesestraatweg en A7 valt verkeerd in Den Horn

De huidige Friesestraatweg van Stad richting Aduard
De huidige Friesestraatweg van Stad richting Aduard © Google Street View
De gemeente Westerkwartier wil onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een nieuwe verbinding voor auto’s tussen de Friesestraatweg (N355) en de A7. Dat blijkt uit de verkeersvisie die woensdagavond werd besproken tijdens een raadsoverleg.
De nieuwe weg moet het sluipverkeer op het Hoendiep door Enumatil en De Poffert verminderen. Bovendien is Aduard dan beter bereikbaar, stelt de gemeente.
De verbinding moet worden aangelegd in het gebied tussen de stad Groningen en Den Horn. Dat dorp zit niet op die nieuwe weg te wachten, zei inspreker Jori Wolf tijdens het overleg. Zij is voorzitter van Dorpsbelangen Den Horn.

'Wij hebben niet om bereikbaarheid gevraagd'

‘Deze plannen leiden tot onrust in het dorp. De gemeente wil met de weg de bereikbaarheid vergroten, maar daar hebben wij helemaal niet om gevraagd’, zei Wolf.
De gemeente Westerkwartier wil onderzoeken of er in het gele deel een weg aan te leggen valt
De gemeente Westerkwartier wil onderzoeken of er in het gele deel een weg aan te leggen valt © Gemeente Westerkwartier
De voorzitter van Dorpsbelangen wees op eerdere bevindingen van de provincie. Die onderzocht of een nieuwe westelijke ringweg tussen Groningen en Den Horn de verkeerssituatie zou verbeteren.
Uit de resultaten kwam de huidige locatie van de ringweg als beste uit de bus. Een nieuwe verbinding tussen de Friesestraatweg en de A7 is duur en het probleem wordt alleen maar verplaatst, stelde de provincie in 2019.

Nauwelijks respons

Wolf vindt dat Dorpsbelangen onvoldoende is betrokken bij de totstandkoming van het plan. Haar betoog in het raadsoverleg leverde ook weinig respons op. Wolf stelde verscheidene vragen over de verkeersvisie, maar daarop kwam geen antwoord van de raad of van wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier).
De nieuwe verkeersvisie wordt op woensdag 1 december besproken in een raadsvergadering.