Nienke Homan heeft nieuwe baan bij groene waterstoforganisatie in Zwitserland

Nienke Homan
Nienke Homan © Robert Pastoor/RTV Noord
Gedeputeerde Nienke Homan die onlangs aangaf te stoppen in de Groninger politiek, vertrekt naar de Green Hydrogen Organisation (GH2) in het Zwitserse Genève.
Homan treedt per 1 december toe tot het bestuur van GH2. Dat maakte de groene waterstoforganisatie dinsdagavond bekend. Zelf maakte Homan, tot verrassing van vriend en vijand, begin november bekend dat ze per 1 december vertrekt als gedeputeerde. Ze gaf toen aan dat ze 'een betere wereld wil maken, ook buiten Groningen'.

'Aanvulling op bestuur'

Homan zegt in een persverklaring verheugd te zijn 'om toe te treden tot het bestuur van de Green Hydrogen Organization, omdat groene waterstof de ontbrekende schakel is in de energietransitie, en omdat we ervoor moeten zorgen dat de groene waterstofeconomie er komt.'
De directeur van GH2, Jonas Moberg, zegt dat 'De achtergrond van Homan op het gebied van beleid en expertise een belangrijke aanvulling zal zijn op het bestuur van GH2.'

Wie is GH2?

De groene waterstoforganisatie werkt volgens Moberg aan een drastische versnelling van de ontwikkeling van groene waterstof om fossiele brandstoffen te laten verdwijnen in belangrijke economische sectoren. GH2 werd in september van dit jaar gelanceerd. Het wordt voorgezeten door de voormalige premier van Australië, Malcolm Turnbull. GH2 is een Zwitserse stichting zonder winstoogmerk en krijgt steun van Fortescue Future.