Instellingen

EZK spekt gebiedsfonds Windpark N33 met 1,66 miljoen

Het Windpark aan de N33
Het Windpark aan de N33 © Jeroen Willems/RTV Noord
Er vloeit alsnog geld van uit Den Haag naar Meeden en omgeving. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft toegezegd 1,66 miljoen euro te storten in het gebiedsfonds voor de omwonenden van Windpark N33.
Eerder stond EZK op het standpunt alleen iets te willen bijdragen aan het fonds als ook de andere overheden (provincie Groningen en gemeentes) dit zouden doen. Het EZK is daar op teruggekomen na onderhandelingen met de drie betrokken gemeentes.
'Wij hebben het ministerie duidelijk gemaakt dat wij in de afgelopen periode al voor 25 miljoen euro in het gebied hebben geïnvesteerd', zegt woordvoerder Joost Koedam namens de gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt.
'We hebben een lange lijst met projecten laten zien en het EZK is uiteindelijk met die lezing akkoord gegaan. Op die lijst stond bijvoorbeeld de bouw van het MFA in Meeden en het centrumplan in Muntendam dat nu in ontwikkeling is', zegt Koedam.

'Blij met deze erkenning'

Voorzitter Bernard Stikfort van de DorpenAlliantie Oost Groningen is blij dat het ministerie over de brug komt met het geld voor de omwonenden van het windpark.
Wij konden die redenering van EZK al nooit volgen, want ook de gemeenten hebben dit windpark nooit gewild
Bernard Stikfort - DorpenAlliantie Oost Groningen
'Wij konden die redenering van EZK al nooit volgen, want ook de gemeenten hebben dit windpark nooit gewild. We zijn heel blij met deze erkenning door EZK. Complimenten aan de drie gemeenten voor de bestuurlijke inzet op dit dossier', aldus Stikfort.
Naast de 1,66 miljoen van EZK storten de exploitanten van het windpark jaarlijks zo'n 150 duizend euro in het gebiedsfonds. Stikfort hoopt dat dit bedrag nog wat verder oploopt met een bijdrage van de provincie.
'Gedeputeerde Homan heeft ons altijd nee verkocht, maar nu zij toch weggaat ontstaat er misschien wat ruimte om als provincie ook een duit in het zakje te doen. De provincie heeft namelijk wel een rol gehad in de komst van het windpark door in te stemmen met het rijksinpassingsplan', aldus Stikfort.

Voor de zomer beginnen

Een werkgroep onder leiding van Rob Rietveld is inmiddels in gesprek met de verschillende dorpen over de invulling van het gebiedsfonds. Zoals het nu lijkt zal een deel van het geld gaan naar de mensen die dichtbij de molens wonen ter compensatie, maar zal er ook geld beschikbaar zijn voor meer breed gedragen projecten.
'We kijken nu naar een uitvoeringsorganisatie die het geld gaat beheren en uitkeren. We verwachten voor de zomer volgend jaar van start te kunnen gaan', aldus Rietveld.

Provincie houdt hand op de knip

De provincie Groningen laat weten nog altijd geen geld in het gebiedsfonds te willen steken. Wel is de provincie bereid projecten in het gebied te ondersteunen van uit bestaande budgetten.