Instellingen

Lopend Vuur: Politici moeten het goede voorbeeld geven

De Tweede Kamer in vergadering
De Tweede Kamer in vergadering © ANP
Commotie in de Tweede Kamer deze week. Forum voor Democratie-Kamerlid Van Houwelingen zei tegen D66'er Sjoerdsma: 'Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen'.
Volgens Kamervoorzitter Vera Bergkamp ging Van Houwelingen daarmee 'duidelijk over de schreef' en zijn bedreigingen en intimidaties in de Tweede Kamer ontoelaatbaar. Bergkamp wil daarover in gesprek.
Het debat in onze samenleving verruwt steeds meer, zo lijkt het. De Tweede Kamer is daar geen uitzondering op. Dat is ook te zien aan tweets van Kamerleden of fragmenten uit debatten die op sociale media worden gedeeld. Is dat een logische ontwikkeling of moet het een tandje minder?
Minister van Staat Herman Tjeenk Willink maakt zich zorgen. In het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen sprak hij van 'weer een stapje in de betonrot die onze democratische rechtsorde uitholt'.
Tjeenk Willink waarschuwt al langer voor de gevolgen van de verruwing van de omgangsvormen in de politiek. Volgens hem moeten politici zich houden aan afspraken over hoe men met elkaar omgaat, zich tolerant opstellen, altijd het compromis zoeken en iedereen in zijn waarde laten.
Ons Lopend Vuur:
Als je de stelling hieronder niet ziet, kun je hier stemmen.

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Black Friday

'Ik doe niet mee aan Black Friday' was donderdag ons Lopend Vuur. Van de 5384 stemmers was 89 procent het daarmee eens, 11 procent oneens.