Instellingen

Nieuwbouwbeurs MartiniPlaza verplaatst naar voorjaar 2022

Impressie van het project Dijkeneiland-Zuid in Veendam
Impressie van het project Dijkeneiland-Zuid in Veendam © gemeente Veendam
De beurs Nieuwbouw/Verbouw XL die dit weekend gepland stond in MartiniPlaza verhuist naar begin mei 2022. Op de beurs worden nieuwe woningbouwplannen gepresenteerd en is informatie te krijgen voor mensen die hun huis willen verbouwen of herinrichten.
De organisatie van de beurs heeft vorige week na de coronapersconferentie besloten de beurs niet door te laten gaan. Er is vervolgens gekeken naar een alternatieve datum. 'Het liefst had ik de beurs over twee maanden al georganiseerd, want er is heel veel vraag naar, maar ik durf het niet aan met de huidige coronastand', zegt eventmanager Ruud van den Heuvel.

Behoefte is groot

De behoefte aan nieuwe woningen in Stad en Ommeland is groot. De gemeente Groningen wilde tijdens de beurs grote projecten als de Suikerzijde, Stadshavens en Meerstad onder de aandacht brengen van het publiek. Maar ook andere gemeenten zijn volop bezig met het ontwikkelen van plannen.
Impressie van het project Dijkeneiland-Zuid in Veendam
Impressie van het project Dijkeneiland-Zuid in Veendam © Gemeente Veendam

'Kijken naar de vraag en daarop inspelen'

De gemeente Veendam vindt het jammer dat de beurs niet doorgaat, want er zijn volop ontwikkelingen die de gemeente graag wilde presenteren op de beurs. In 2022 gaat de gemeente van start met twee projecten in de wijk Buitenwoel in Veendam en een wat kleiner project in Wildervank. Voor een deel gaat het om vrije kavels, maar er wordt ook projectmatig gebouwd.
Naast de verschillende nieuwbouwplannen is de gemeente ook druk met herbestemming van panden. Bijvoorbeeld door het creëren van woonplekken in het winkelgebied om leegstaande winkelpanden tegen te gaan.
'Door de krapte op de woningmarkt is het belangrijk goed te kijken naar de vraag vanuit de markt en daarop in te spelen. Onze nieuwbouwplannen zijn daarom ook afgestemd op de verschillende woonwensen, zodat we een passend aanbod hebben voor alle doelgroepen. De komende jaren breiden we de woningvoorraad uit met ruim 820 woningen', aldus wethouder Henk Jan Schmaal.
Impressie van het project Pieter de Hooghkade in Veendam
Impressie van het project Pieter de Hooghkade in Veendam © gemeente Veendam

Verbouwmarkt ook overspannen

Naast nieuwbouw speelt ook verbouw een grote rol op de beurs. Eventmanager Ruud van den Heuvel merkt dat ook die markt overspannen is. 'Dit jaar was het moeilijk om daar bedrijven voor te krijgen. De agenda's zitten zo vol dat de meeste bedrijven dit jaar even overslaan. Ik snap dat ook. Misschien hebben we in mei meer geluk', aldus Van den Heuvel.