Instellingen

Snelle uitslag van coronatest voor kinderen is nog altijd mogelijk

Een jongetje ondergaat een coronatest
Een jongetje ondergaat een coronatest © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg
Kinderen in onze provincie die een coronatest doen, krijgen de uitslag binnen een paar uur.
Veel ouders zullen het niet weten, maar Groningse kinderen krijgen namelijk nog altijd een sneltest bij vermoedens van corona. 

Kinderen wel sneltest

Aan het begin van de zomer maakte de GGD bekend helemaal met sneltesten te stoppen en alleen nog PCR-testen te doen. In Groningen stopte de GGD wel met sneltesten bij volwassenen, maar niet bij kinderen.
Dat betekent dat kinderen niet een dag of langer op de uitslag hoeven te wachten, maar meestal een paar uur. De Groningse GGD zegt bij kinderen wel een sneltest te doen, omdat 'ouders de uitslag snel willen weten'.

Nodig om virusvarianten te vinden

Het testen gaat bij zowel de sneltest als de PCR-test via een wattenstaafje in neus en keel. Achter de schermen maakt PCR-test of sneltest wel verschil. Alleen bij de PCR-test is het mogelijk om zogeheten kiemsurveillance te doen. Via zo'n labonderzoek kan bij de positieve test worden gecontroleerd om welke variant van het virus het gaat.
Toen aan het begin van de zomer het aantal besmettingen sterk afnam, was dit onderzoek bijna niet meer mogelijk. Er waren te weinig positieve tests om in het laboratorium te kunnen onderzoeken. Daarom besloot de GGD alleen nog de PCR-testen uit te voeren. In Groningen is voor kinderen dus een uitzondering gemaakt.

Ministerie vindt het goed

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat desgevraagd weten geen bezwaar te hebben, omdat het onderzoek naar virusvarianten inmiddels weer goed loopt.
'Om toch dit onderzoek te kunnen doen was het plan van de GGD’en om alleen nog maar PCR-testen te gebruiken, om zodoende genoeg analyses te kunnen maken van positieve testuitslagen. Nu het virus al enige tijd weer oplaait en er meer testen worden afgenomen, speelt dat op dit moment niet. Het is dus prima als GGD’en zowel met antigeentesten als met PCR-testen werken,' is de schriftelijke reactie van VWS.

Zonder DigiD langer wachten

De uitslag van de sneltest is binnen enkele uren online te zien coronatest.nl. Als het kind geen eigen DigiD heeft, moet de GGD de uitslag doorbellen. Dan laat de uitslag langer op zich wachten.