Directe bus van Zwolle naar azc Ter Apel moet overlast tegengaan

Politie op het busstation van Emmen, bij een groep asielzoekers op weg naar naar Ter Apel
Politie op het busstation van Emmen, bij een groep asielzoekers op weg naar naar Ter Apel © Herman van Oost
Vanaf volgende week rijdt drie keer per dag een bus vanuit Zwolle rechtstreeks naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel, meldt de gemeente Emmen. Gehoopt wordt dat hiermee de overlast die sommige asielzoekers veroorzaken in de trein van Zwolle naar Emmen en op het station in Emmen wordt verminderd.
Er reed al een pendeldienst direct tussen Emmen en Ter Apel, om de reguliere buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel te ontlasten. Op deze buslijn waren in het verleden geregeld incidenten met asielzoekers die niet wilden betalen voor de busrit.

Pendelbus blijft ook rijden

De pendelbus tussen het azc en Emmen blijft ook gewoon rijden, zegt een woordvoerder van de gemeente Emmen. De bus vanaf Zwolle naar Ter Apel wordt volgens haar betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Emmen zelf draagt ook een beetje bij.

Meer acties in gang gezet

De gemeente meldt dat nog meer acties in gang worden gezet om de situatie er aan te pakken. Zo pleit de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout bij het ministerie ervoor dat asielzoekers die vanuit Ter Apel naar Emmen reizen en agressief gedrag vertonen of diefstal plegen, sneller in de gespecialiseerde zogenoemde Handhaving en Toezicht Locatie (HTL) in Hoogeveen worden geplaatst. 'Nu nog staan allerlei regeltjes dat in de weg' aldus de gemeentewoordvoerder.