Nederland weer hoogrisicogebied; aanmelden is nodig voor trip langer dan een dag naar Duitsland

Een waarschuwingsbord bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans tijdens eerder deze pandemie
Een waarschuwingsbord bij de grensovergang bij Bad Nieuweschans tijdens eerder deze pandemie © RTV Noord
Wie van plan is om binnenkort voor langer dan 24 uur naar Duitsland te gaan moet zich vanaf zondag weer aanmelden. De maatregel lijkt vooral te gelden voor vakantiegangers.
De regels volgen uit het besluit van Duitsland om Nederland aan te wijzen als hoogrisicogebied. Soortgelijke regels hebben al eerder in coronatijd golden, maar waren nu al een poosje buiten werking.
Wie geen QR-code heeft of een bewijs dat hij genezen is van corona moet verplicht in quarantaine. Wie niet gevaccineerd is, mag zich op zijn vroegst vijf dagen nadat hij in Duitsland is gearriveerd laten testen. Afhankelijk van de uitslag eindigt daarna de quarantaine.

Uitzonderingen

Er zijn de nodige uitzonderingen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden de regels niet. Groningers die over de grens in Duitsland werken hebben over het algemeen een werkgeversverklaring, waarmee ze bij een eventuele controle ongehinderd de grens over kunnen. Ook voor mensen die op bezoek gaan bij eerstegraads familieleden, een echtgenoot of levenspartner die niet tot hetzelfde huishouden behoort, gelden geen extra regels. Dat is ook het geval bij een gedeeld gezag of omgangsrecht.
Ook scholieren en studenten zijn vrijgesteld, tenzij ze ouder zijn dan 12 jaar, niet gevaccineerd of niet hersteld. Dan moeten ze zich twee keer per week laten testen. Voor alle bezoeken aan Duitsland die minder dan 24 uur duren geldt een vrijstelling van de registratie- en vaccinatieplicht.

3G in Nedersaksen

De Duitse deelstaat Nedersaksen, waar Noord-Nederland aan grenst, houdt het voorlopig bij 3G: daar zijn ook mensen met een recente negatieve coronatest nog welkom op de meeste plekken.
De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, grenzend aan Zuid- en Oost-Nederland, besloot eerder deze week al om vanaf komende week de 2G-regel in te voeren voor de hele vrijetijdssector. Dat betekent dat Duitsers, maar ook Nederlanders die graag in Duitsland winkelen en kerstmarkten bezoeken, een QR-code moeten hebben die aangeeft dat ze gevaccineerd zijn of genezen zijn van corona. Een negatieve testuitslag is dan niet voldoende.
In Duitsland geldt bovendien nog steeds op veel plekken een mondkapjesplicht. Aanmelden voor de reis naar Duitsland moet op www.einreiseanmeldung.de.