25 miljoen euro extra voor huiseigenaren die te weinig kregen van de NAM

De aardbevingsvlag wappert her en der in de provincie als stil protest tegen het overheidsbeleid
De aardbevingsvlag wappert her en der in de provincie als stil protest tegen het overheidsbeleid © ANP
Het demissionaire kabinet maakt 25 miljoen euro vrij voor inwoners van het aardbevingsgebied die een ‘te lage’ waardedalingsregeling hebben getroffen met de NAM.
Het gaat om ruim 5800 Groningers die een overeenkomst sloten met de NAM om de waardedaling van hun woning als gevolg van de gaswinning te compenseren.

Nieuwe regeling valt veel hoger uit

Inmiddels bestaat er een andere waardedalingsregeling bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). In de regel krijgen huiseigenaren daar een hogere vergoeding dan de NAM uitbetaalde. De Tweede Kamer trok daarover meermaals aan de bel omdat de verschillen groot en onuitlegbaar zouden zijn.
Het ministerie van Economische Zaken kon weinig voor de eigenaren betekenen. Een extern bureau onderzocht de verschillen en concludeerde dat er bij de regeling van de NAM geen sprake was van onjuistheden. Bovendien was de regeling ook juridisch rechtmatig.

Aandringen van Kamer

Toch drong de Kamer erop aan om eigenaren te compenseren omdat de NAM-regeling weliswaar juridisch op orde was maar niet ruimhartig. Het demissionaire kabinet heeft vrijdagmiddag besloten om ‘bij hoge uitzondering vanwege de bijzondere situatie in Groningen en voor deze specifieke groep bewoners’ eenmalig 25 miljoen euro vrij te maken.
SP-Kamerlid Sandra Beckerman en indiener van de motie is blij met de miljoenen. 'We hebben er met gedupeerden bijna drie jaar veel tijd in moeten steken. Daarom blij dat we dit succesje hebben weten te boeken. Opgeven is geen optie, doorgaan kan duidelijk wel succes opleveren.'

Wel eerst herbeoordeling

Voordat bewoners recht hebben op compensatie moet er eerst een individuele herbeoordeling plaatsvinden, schrijft minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken aan de Kamer. De compensatieregeling wordt een extra taak van het Instituut Mijnbouwschade Groningen.
Het besluit van het kabinet is opvallend, omdat Blok een paar maanden geleden nog aan de Kamer schreef een besluit over compensatie aan een nieuw kabinet over te laten. De regeling wordt betaald met geld voor onverwachte of hoger uitvallende bevingskosten. 'Het gaat niet ten koste van iets wat al gepland was’, benadrukt een woordvoerder van het ministerie.
Het is nog niet bekend wanneer het IMG begint met het uitvoeren van de regeling.