Instellingen

Gemeenten en provincie gaan nieuwe plekken voor (grote) bedrijven onderzoeken

Het  plan richt zich op het gebied rondom de A7 en N33
Het plan richt zich op het gebied rondom de A7 en N33 © ANP
Waar kunnen (grote) bedrijven zich het beste vestigen langs de A7 en N33? Met die vraag zijn de provincie Groningen en gemeenten Midden-Groningen, Oldambt en Veendam bezig.
Want de ruimte voor de ontwikkeling van bedrijven is schaars, zeggen de overheidsinstanties. Zeker wanneer een bedrijf van minimaal twintig hectare zich wil vestigen in Midden- of Oost Groningen. Het is dan een hele zoektocht.
In Oldambt hebben ze überhaupt geen plek meer voor nieuwe bedrijven. 'Wij hebben op dit moment een wachtlijst. Dat is een luxe positie die we jaren niet hebben gehad', zegt wethouder Erich Wüncker (VVD) van de gemeente Oldambt.
En daarom trekken de Groninger gemeenten en de provincie samen op om een plan te ontwikkelen voor heel Midden- en Oost Groningen. 'We kijken zo over onze grenzen heen zodat het onze regio versterkt', aldus Wüncker. De eerste stappen voor dat plan zijn gezet. Inwoners kunnen daar nu op reageren.
De provincie legt het plan uit in een video:

Soortgelijke bedrijven proberen te bundelen

'Met het plan willen we ervoor zorgen dat je niet wordt overvallen door bedrijven die vragen: 'Ik wil me daar vestigen, kan het?' Dan komt het bedrijf eigenlijk op een willekeurige plek', zegt gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD). Die situatie willen de overheidsinstanties voor zijn. 'Met een plan kan je het veel preciezer en mooier maken', vertelt Wulfse.
Daarbij is het ook belangrijk om te kijken wat voor soort bedrijf waar komt. 'Je zet naast de toekomstige isotopenfabriek in Veendam bijvoorbeeld geen bandenfabriek', zegt wethouder Henk Jan Schmaal (Gemeentebelangen Veendam). Het idee is om soortgelijke bedrijven te bundelen.

Ook extra ruimte op bestaande bedrijventerreinen

De nieuwe bedrijven hoeven overigens niet altijd op nieuwe plekken te komen. Er wordt onder meer gekeken hoe bestaande bedrijventerreinen opnieuw ingericht kunnen worden en ongebruikte ruimte op een industrieterrein ingevuld kan worden.
Daarnaast wordt ook gezocht naar plekken voor nieuwe bedrijventerrein en specifiek naar plekken waar grote bedrijven van twintig hectare of meer kunnen komen.
Daarbij wordt rekening gehouden met woongebieden en het open Groninger landschap. 'Dat willen we ook behouden', zegt Wulfse.

Onderzoek naar grote bedrijven in tussenklappenpolder

Eén van de locaties die onderzocht gaat worden is de tussenklappenpolder tussen Zuidbroek en Muntendam. 'Maar dat moeten we eerst echt heel goed onderzoeken', benadrukt wethouder José van Schie (PvdA) van Midden-Groningen. Ze onderstreept dat daar nog niks definitiefs over besloten is. Bovendien zouden er ook factoren zijn die beperkend kunnen werken, zoals bodemdaling.
Midden-Groningen kijkt ook of twee bestaande bedrijventerreinen uitgebreid kunnen worden. Het gaat dan om bedrijventerrein Rengers en de Gouden Driehoek.
Voordat er definitieve keuzes worden gemaakt, is het eerst aan de inwoners, bedrijven en organisaties om te reageren op de eerste aanzet van de overheidsinstanties. De provincie Groningen heeft een speciale website gemaakt waar mensen hun mening kunnen delen. Dat kan overigens nog tot 31 december van dit jaar.