COA: 42.000 plekken nodig voor asielzoekers in 2022

Asielzoekers komen met de pendelbus aan in Ter Apel
Asielzoekers komen met de pendelbus aan in Ter Apel © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht in 2022 zo'n 42.000 opvangplekken voor asielzoekers nodig te hebben. Dat zouden zelfs nog meer kunnen worden als de komende tijd de achterstanden nog verder oplopen.
Vrijdagavond werd bekendgemaakt dat demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) dat donderdag hebben afgesproken. Op dit moment heeft het COA ongeveer 34.000 plekken, blijkt uit de laatste cijfers van 1 november.

Extra 1200 reguliere opvangplekken voor eind van het jaar

Tijdens dat gesprek kwam ook ter sprake dat er voor het einde van het kalenderjaar nog 1200 reguliere opvangplekken nodig zijn, waarvan 600 voor 1 december. Die extra plekken zijn onder meer nodig om de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.
De nieuwe plekken moeten zo veel mogelijk verdeeld worden over de provincies. Daarnaast moet voor het eind van het jaar ook nog eens voor 1500 statushouders een passende woning worden gevonden.
Volgens het kabinet is vergunninghouders huisvesten de meest effectieve manier om de druk op de asielopvang te verlichten. Als vergunninghouders in de opvang verblijven, kunnen zij niet beginnen aan hun integratie. Ook blijven ze bedden bezetten van de mensen die nu asiel aanvragen.

Bijzondere doelgroepen

Het kabinet zegt ook met spoed te zoeken naar speciale opvangplekken voor bijzondere doelgroepen. Zo zoekt het COA voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) dringend naar tien opvanglocaties met elk vijftig plekken. Daarnaast worden nog twee locaties gezocht met elk vijftig plekken voor sobere opvang van asielzoekers uit veilige landen. Daarnaast heeft voogdij-instelling Nidos voor de eerste helft van 2022 nog 853 kleinschalige opvangplekken nodig.
Vorige week maakte het COA nog bekend 3500 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig te hebben voor de jaarwisseling.